Mnoho tváří

Královna Alžběta II. si už roky drží svůj styl a málokdo si v dnešní době pamatuje její začátky. Je pevnou rukou nad zeměmi Commonwealthu, oddanou manželkou, patronkou mnoha organizací a projektů, milovnicí psů, koní a lovů a vřelou babičkou, která se umí rozněžnit nad dětskou spontánností a čas od času vyměnit elegantní klobouček za obyčejný šátek.

Jedna z mnoha

21. dubna roku 1926 přišla na svět císařským řezem roztomilá holčička. Do vínku dostala mimo jiné třetí místo ve frontě na královský trůn, ale nikdo nebyl tak bláhový, aby předvídal nečekaný sled údálostí. Věřilo se, že vládu převezme její strýc Eduard III. a jeho potomci. Srdci však neporučíš a impulzivní aristokrat se zamiloval do Wallis Simpson. Dvakrát rozvedená žena byla pro britský lid příliš velké sousto, a tak se král, který se své role ujal jen dočasně, dostal pod palbu výhružek a nepochopení. Láska byla ale silnější a americká prominentka dosáhla svého. Královská abdikace na sebe nenechala dlouho čekat a břímě následnictví bylo malé Alžbětě nebezpečně blízko. Co se zdálo být na začátku na míle vzdálené, dýchalo jí na záda a stalo se skutečností.

Ikonou Velké Británie je už téměř 70 let a pod její taktovkou všechno klape jako hodinky. Někdy osud zamíchá kartami zbrkle, ale výsledek může mile překvapit.

Vzdělání

Alžběta žila ve zlaté kleci, ale po nenadálém zvratu v následnictví bylo nutné přestat ji izolovat. Aby se mohla stýkat s děvčaty svého věku, byla při Buckinghamském paláci zřízena dívčí škola, která svým pojetím připomínala skautská hnutí. Učily se vystupovat na veřejnosti, plavat, tančit, jezdit na koni, vařit, pečovat o děti nebo vyšívat. Možná proto je královna dodnes patronkou Skautské asociace.

Později se s Henry Martenem začala učit o britských dějinách a ústavním právu, s arcibiskupem cantenburským o anglikánském náboženství. Dostatek času si našla i na výuku jazyků. Přesto nikdy řádně nestudovala, nemá tituly ani řidičský průkaz.

Láska

Láska je sice mocná čarodějka, ale z pozice královny probíhá výběr "pana Božského" o něco složitěji. Do oka padl Alžbětě princ Philip řecký a dánský. Vzdálený příbuzný a prapravnuk královny Viktorie okouzlil mladou dívku na první pohled. Nadšení pro sport, smysl pro rodinu a svérázný a neotesaný humor jsou mu vlastní dodnes.

Cesta k srdcím toho druhého byla přímá, ale plánovaný sňatek obcházelo několik chmur.

  • Vzdání se svých původních šlechtických titulů a přijetí hodnosti "královského prince a vévody z Edinburghu"
  • Rozpory ve vyznání
  • Partie bez finančního zajištění
  • Sestry vdané za německé šlechtice navázané na nacistická hnutí

I přes menší výtky byl sňatek vnímán jako pohled do budoucnosti a blýskání se na lepší časy. Podařilo se.