Ideální datum

Velká Británie je jednou ze zemí, kde se dbá na tradice. Těm podlehlo i datum narozenin samotné královny. 21. dubna úderem poledne zaznívají slavnostní salvy z londýnského Toweru a na vládních a úředních budovách jsou vyvěšeny britské vlajky.

Mnohem větší oslava se odehrává v červnu během Trooping the Colours. Regimenty pěšáků a jezdců na koních doprovází královské kočáry a vojáci nesou vlajky. Cesta vede z Horse Guard k Buckinghamskému paláci a do Green Parku, kde královna salutuje nastoupeným jednotkám za zvuků salvy. Na závěr ceremonie se celá královská rodina ukáže na balkóně, kde vyčkává na přelet stíhacích letounů RAF.

Tradice dvojích oslav je stará několik století. V roce 1748 ji založil král Jiří II. (†76). Narodil se 9. listopadu a kvůli nepřízni počasí se slavnostní průvod většinou nekonal. Přišel s lišáckým nápadem a určil den, na který připadá oficiální oslava panovníkových narozenin. Tento den se v Británii slavil druhý červnový čtvrtek, v roce 1959 byl přesunut na sobotu. Dodržuje se ve všech zemích Commonwealthu, ale datum je závislé na počasí a v každém koutě světa je to jiný den.

Kvůli pandemii, která neminula ani Velkou Británii, se královna rozhodla zrušit letos dubnové i červnové oslavy a narozeniny si připomene jen se svou rodinou přes videohovor. Už před pár týdny s princem Philipem (98), se kterým je v manželství už 72 let, odjela z centra Londýna na hrad Windsor.

Rodinné trable

Filantrop Jeffrey Epstein (†66) stál před soudem za sexuální obtěžování a princ Andrew (60) k němu měl nebezpečně blízko. Byl několikrát vyzýván, aby se dobrovolně a bez podmínek přihlásil FBI. Jako by nestačilo, že bývalou ženou prince byla problémová Sarah Fergusson (60).

Začátkem roku se princ Harry (35) se svou rodinou rozhodl, že opustí Velkou Británii a královskou rodinu. Královna situaci ustála a jednala s chladnou hlavou, ale média měla několik týdnů žně. Propíralo se financování ochranky, zbytečná rekonstrukce sídla ve Frogmore Cottage a pro Meghan (38) dohodnuté projekty u společnosti Disney.

Minulý rok způsobil princ Philip (98) autonehodu. Nejprve se vymlouval na oslnění sluncem a situaci chtěl přejít bez omluvy. Nakonec se s Emmou Fairweatherovou (47) spojil, popřál jí brzké uzdravení a vzdal se řidičského oprávnění.