Královna Velké Británie je pojem sama o sobě. Je to silná inspirativní žena a i ve svém úctyhodném věku chodí několikát týdně do společnosti a stále se účastní akcí nejrůznějšího charakteru. Nad některými zajímavostmi až takřka zvláštnostmi z jejího života zůstává rozum stát, ale zřejmě si to tak žádá britská monarchie.

Zajímavosti ze života královny

1) Královna a její krev

Britská královna cestuje zásadně s několika pytlíky své vlastní krve a také se soukromým lékařem, který má v kufříku cestovní defibrilátor. Hlava státu si uvědomuje svůj věk a není tajemstvím, že je vždy raději připravena přespříliš, než aby přípravu zanedbala. Členové rodiny také musejí mít při každé cestě v kufru smuteční šaty, kdyby přišla něčí smrt náhle a museli se vracet z daleka a z letiště jet rovnou na pohřeb.

2) Přísný zákaz otvírat okna

Královna je známá svým perfektcionismem a k němu patří i přísný zákaz otvírat okna v Buckinghamském paláci před osmou hodinou večerní. Důvod? Návštěvníci Londýna si palác fotí a otevřené okno v některém z pater by kazilo dojem dokonalosti.

3) Ledové kostky nikdy

Alžběta II. nenávidí ledové kostky. Zvuk, jenž vydávají když do sebe narážejí, je pro ni kakofonický, tedy nelibozvučný. Naopak má raději ledové koule, jejichž zvuk jí přijde velice eufonický a muzikální.

4) Háček v kabelce

V kabelce Alžběty II. by leckdo čekal korunu, žezlo, peníze, revolver, ale rozhodně ne háček. Je tomu však tak. Drobná stařenka s velkou mocí svou kabelkou komunikuje se svými zaměstnanci, když ji položí na stůl, znamená to, že do pěti minut chce odejít, když ji položí na zem, signalizuje tím, že konverzace u stolu ji nebaví a chce, aby ji někdo zachránil a pokud si z kabelky vyndá háček a pověsí si ji na něj ke stolu, je vše v nejlepším pořádku a královna se skvěle baví.

5) Žádné vousy, motýlci ani vesty

Královna je velká znalkyně módy a všichni kolem ní se snaží, aby byli jako ze žurnálu a přesně podle jejích představ. Není příliš velkou fanynkou vousů, jedinou výjimku u ní má Harry, i když i jemu při každé příležitosti taktně naznačuje, že by se mohl oholit. Také nemá moc ráda motýlky (hlavně ty fórové na zapínání) a vesty. Pokud byste tedy někdy měli příležitost být s královnou v jedné místnosti, žádní motýlci, vesty, ani vousy.

6) Číselný seznam kostýmků

Všichni víme, že královna miluje pastelové kostýmky, kabátky, má na hlavě vždy nějaký klobouček s ozdobou, a na oděvu připnutou brož. Její šatník není bezedný a ačkoli má ohromný počet oděvů a na tři stovky broží, za dobu své vlády oblékla každý kousek několikrát a nestydí se za to. Její šatna má ale zajímavý systém. Každý kostýmek má své číslo a královna, respektive její asistentka, si vede sešit, kde je napsáno jaký kostýmek měla na jaké akci. Její garderoba je řešena velice chytře, protože klobouky si kupuje čisté bez zdobení, ale má v šatníku několik desítek ozdob, květin, peříček, kamínků apod., těmi si kloboučky zdobí a tak i když si vezme dvakrát za měsíc tentýž, působí naprosto jiným dojmem.

7) Žádné polévky ani brambory

Královna má velice přísnou dietu, nejí žádný škrob, takže těstoviny ani brambory u ní na stole nenajdete. Také nejí polévky, protože podle ní nejdou sníst sofistikovaně, aniž by někdo nechal zbytky a ona nemá ráda plýtvání jídlem. Její kuchaři přesně ví, kolik toho královna sní a tak po ní na stole zůstává jen jedno sousto, které je dle bontonu žádoucí.

8) Maliny ano! Ale ne na veřejnosti

Královniným oblíbeným jídlem jsou maliny, dopřává si je ale pouze v soukromí. Důvod? V malinách jsou zrníčka, jež by se mohla snadno usadit v zubech a to si člověk jejího postavení nemůže za žádnou cenu dovolit. Mezi zakázaná jídla tedy patří samozřejmě i špenát, řepa a další barevná jídla.

9) Speciální služebná na rozcházení bot

Znáte to, když si koupíte nové boty a víte, že než v nich budete opravdu dělat parádu, musíte je rozchodit. Tak přesně to Alžběta II. řešit nemusí. Zatímco Kate svoje nové střevíčky rozchází na banketech sama, královna má speciální služebnou, ta má stejnou velikost nohy a pro královnu její boty rozšlapává po Buckinghamském paláci.

10) Stejný lak na nehty od roku 1989

Hlava Velké Británie je zkrátka staromilkyně a ví, co jí sluší. Od roku 1989 si nenalakovala nehty jiným lakem, než značkou Essie, odstínem Ballet Slippers. Lahvička tohoto laku stojí 9 liber a je to prostě úplně obyčejný lak, jaký seženete v každém obchodě (je to trochu lepší značka, ale žádný extrém). Jeden z královniných sloužících před pár lety objednal několikalitrovou nádobu, aby ho měla vždy zásobu a firma musela podepsat smlouvu o tom, že tento odstín nepřestane vyrábět, dokud bude královna naživu.