Dalšího homosexuála (po filmech Velmi relativní známosti, Pravda nebo lež a Mamma mia!) chtěl loni debutujícímu režisérovi Tomu Fordovi odmítnout.

Rozmyslel si to a dobře udělal: jako vysokoškolský profesor, který ve snímku Single Man po tragické smrti dlouholetého partnera hledá důvod žít, přiměl diváky v kině po celém světě přestat chroupat popcorn a donutil je brečet i smát se (často zároveň).

A právě teď dojímá diváky jako koktavý král Jiří VI., bojující s vadou řeči. Oscara za ni dostal zaslouženě. Podívejte se na trailer (bohužel jen v anglickém znění):

Zdroj: Youtube

Rodičům navzdory

Poprvé stál na jevišti už jako pětiletý -a byl z toho nadšený. Jenže rodiče z něj herce mít nechtěli. „Vidíš všechny ty lidi? Jen dva vpředu vedou dialog, ostatní chodí jako křoví za nimi. To bys chtěl dělat?“ snažila se mu maminka vymluvit jeho sen.

Profesorka religionistiky a profesor historie zkrátka neměli pro umělecké sklony svého syna nejmenší pochopení. Působili jako misionáři, takže budoucí herec strávil dětství v Nigérii, Bolívii, Venezuele a USA.

Matčiny námitky nepomohly, Colin trval na svém, a když vycházel ze základní školy, mluvil o herectví jako o svém poslání. „Táta na mě začal poprvé v životě nepříčetně řvát. Křičel, že nedovolí, abych někde šaškoval podle přání úchylných manipulátorů, kteří si hrají na režiséry,“ vysvětluje.

Po maturitě se vydal studovat herectví na prestižní škole dramatických umění v Londýně, i když otec splnil své výhrůžky, že ho nebude podporovat. Bydlel tedy v pokoji bez topení, do divadla chodil dva kilometry pěšky, a aby se uživil, pracoval jako vrátný, dílenský asistent a pomocník v restauraci.

Když ho časopis People zařadil do padesátky nejkrásnějších lidí světa, zareagoval v duchu svého pověstného anglického humoru: „Já a sexy? To hlasovali slepí? Já sám bych se zařadil leda tak do žebříčku anglických sucharů. Tam bych možná vedl.“

Oscar za koktavého krále

Nejnovější rolí ve snímku Králova řeč posunul hranice svého herectví dál od pomilováníhodných chlapíků a sucharů, kteří díky lásce roztají. Zosobnil totiž anglického krále Jiřího VI., otce nynější královny Alžběty II., jenž se před nástupem na trůn potýkal se silnou vadou řeči.

Koktání mu ztrpčovalo život hlavně při veřejných vystoupeních, takže příchod rozhlasu pro něj byla katastrofa. Proto využil služeb logopeda. „Nikdy se zcela nevyléčil, ale jisté je, že to pro něj muselo být velmi, velmi vyčerpávající,“ řekl o něm s pochopením herec.

Film o panovníkovi, který na trůn nastoupil místo svého bratra, jenž abdikoval kvůli lásce k rozvedené Američance, vyhrál hlavní ceny na festivalech v Torontu a Londýně a získal i Oscara coby nejlepší film. Čeští diváci Královou řeč uvidí v březnu.

Oscary znají majitele. Kdo si je odnesl a kdo zůstal u nominací?

Další informace k tématu Oscaři 2010

Colin Firth

  • Narodil se 10. září 1960 (je jen o den mladší než druhý britský idol romantických filmů Hugh Grant).
  • Netypické role mimo svůj hlavní obor romantického milovníka si zahrál ve snímcích Měsíc na venkově (traumatizovaný válečný veterán), Anglický pacient (podváděný manžel), Křídla slávy (vrah), Zamilovaný Shakespeare (odporně nadutý lord Wessex), Kouzelná chůva Nanny McPhee (ovdovělý majitel neprosperujícího pohřebního ústavu se sedmi nevycválanými dětmi), Mamma mia! (když už upjatý bankéř, tak alespoň homosexuální).
  • Na dosah měl roli Jamese Bonda. Producenti nakonec ale dali přednost Danielu Craigovi.
  • Natáčení třetího filmu o Bridget Jonesové odmítl. Otázka je, nakolik se o jeho rozhodnutí zasloužil bulvár spekulacemi o románku s představitelkou Bridget Renée Zellwegerovou.