Po sňatku s císařem Františkem Josefem I. (Franz Joseph Karl von Habsburg) dne 24. dubna 1854 Sissi přesídlila do císařské rezidence Hofburg v centru rakouské metropole. Vídeňský Hofburg patří k jednomu z největších palácových komplexů na světě a do roku 1918 sloužil jako zimní rezidence habsburských a habsbursko-lotrinských panovníků. Slavnější zámek Schönbrunn, přezdívaný „vídeňský Versailles“, užívali jako letní rezidenci. Jako letní sídlo císařského páru také sloužil menší palác – Císařská vila (Kaiservilla) nacházející se v hornorakouském lázeňském městě Bad Ischlu, kde také proběhly jejich zásnuby.

Sissi zřejmě nepočítala s tím, že by součástí jejích komnat v Hofburgu nebyla honosná koupelna. První zmínky o koupelně sice pocházejí z roku 1826, ale ta se nalézala v jedné z komnat císařovny Marie Ludoviky Beatrix z Modeny, jež byla třetí manželkou rakouského císaře, českého, uherského a chorvatského krále Františka I.

Co však v palácovém komplexu nechybělo, byl moderní splachovací záchod vybudovaný v druhém patře Leopoldinského křídla v roce 1835 pro arcivévodkyni Žofii. Císařovna Sissi tak nebyla prvním členem císařské rodiny, která si mohla luxus splachovací toalety dopřávat.

Svého vlastního toaletního pokoje se císařovna dočkala až v rámci přestavby v roce 1876. Byla vybudovaná v poměrně malé místnosti, která před rekonstrukcí sloužila jako sklad. Vedle koupelny byla také toaleta. Ve své nové koupelně si každé ráno císařovna dopřávala časně zrána studené koupele. Součástí jejího rituálu krásy byly rovněž teplé koupele s olivovým olejem, které udržovaly její pokožku stále hebkou a vláčnou.

Originální toaletní mísa ve tvaru delfína, malé umývadlo, stejně tak jako původní měděná vana, podlaha, textilní závěsy s květinovým vzorem či pivoňkami zdobená zrcadla jsou v Hofburgu k vidění v rámci Muzea císařovny Sissi dodnes.