Její otec byl plukovník armády, matka pracovala jako vrchní sestra v nemocnici. Svou dceru vedli odmala ke sportu a Kornelia jim udělala radost sbírkou olympijských medailí.

Ještě jí nebylo patnáct, když se zamilovala do o osm let staršího plavce Rolanda Matthese. Byla to láska jako stvořená pro média. Společně radili v mládežnických časopisech, jak být nejlepší na světě, čtenáři se dozvídali o „výjimečnosti“ způsobu práce s vrcholovými sportovci v NDR, dvojice byla často zvána do televize.

Po pěti letech chození se Kornelia a Roland vzali. Měli velkolepou svatbu, na které nechyběli představitelé vládnoucí SED. Slavné dvojici se narodila dcera, nakonec se však manželství rozpadlo. Podruhé se Kornelia vdala za někdejšího skvělého bobistu Steffena Grummta, s nímž má rovněž dceru.

Teprve po sjednocení Německa někdejší plavecká hvězda promluvila o anabolických steroidech, které jí byly vpichovány do těla s tím, že to jsou vitaminy „pro lepší regeneraci organismu“. Pro list Times uvedla: „Možná nám dávali také něco do jídla a pití…“

Dnes se může někomu zdát směšné, jaké výhody měla (třeba možnost pořídit si každé tři roky nové auto) za cenu toho, že se stala loutkou režimu a byla neustále pod dohledem tajné policie. Aby neutekla na Západ a neřekla někde něco, co se neslučovalo s morálkou „socialistického sportovce“.

Kornelia se s manželem Steffenem usadila ve vinařské oblasti nedaleko Mainzu. Ve vesnici Schornsheim mají dům a říkají, že jsou spokojení. Však taky „Případ Enderová“ už takřka nikoho nezajímá. Hon na „východoněmecké sportovní čarodějnice“ skončil, je to hluboká minulost.

Svět má přece dost nových dopujících hříšníků.

TAK ŠEL ČAS

1958 - Narodila se 25. října.

1972 - Na OH v Mnichově získala tři stříbrné medaile.

1976 - Z olympijského bazénu v Montrealu vylovila čtyři zlaté.

1982 - Rozvod s Rolandem Matthesem.

1984 - Svatba se Steffenem Grummtem.

1989 - V létě se s manželem a oběma dcerami pokusila neúspěšně dostat přes Maďarsko na Západ.

1991 - Promluvila o státem řízeném dopingu.

2017 - Pracuje jako fyzioterapeutka.