Dokonce se tvrdí, že Kenneth Branagh sám se označil za jeho nástupce. V každém případě prolomil zeď, kterou kolem něj veřejnost postavila, že jiné role než v shakespearovských dramatech mu nejsou souzeny.

Utajená lovestory

Nemýlíte se, v novém filmu jde o sexy ikonu Marilyn Monroe (Michelle Williamsová). Během svatební cesty s manželem, slavným dramatikem Arthurem Millerem, točila v roce 1956 v Londýně film Princ a tanečnice. Režisérem i jejím partnerem byl právě proslulý Olivier (Kenneth Branagh).

Tento paradox Kenneth Branagh vystihl tak skvěle, že si odnesl televizní cenu BAFTA (Britská akedemie filmového a televizního umění). „Riskovali, když předpokládali, že se někdo bude zajímat o problémy jednoho melancholického Seveřana,“ pronesl uznale na adresu BBC ve své děkovné řeči.

Pokaždé zdůrazňuje, že mám rád hraní i režírovaní a ani jednoho by se nechtěl vzdát. Pro přesnost dodejme, že také píše hry.

„Těším se na každý pracovní den,“ svěřil se nedávno novinářům. Zní to jako budovatelská fráze, ale Kenneth Branagh tuto větu vyslovil jako vyznání svým profesím. A snad všichni divadelníci světa si ten pracovní den přejí strávit právě s ním a filmové hvězdy touží stát před kamerou po jeho boku.