Nezapomenutelný

Martin Šotola se do srdcí diváků zapsal jako nezbedný syn Heleny Růžičkové v triologii Slunce, seno, kde platil za krále všech vylomenin. Z postele své babičky si udělal terč na šipky a králíky trávil voskovkami. Facky a pohlavky, které za to dostal, byly opravdové a jeho filmová matka neměla před kamerou slitování. V domnění, že se při natáčení nebrečí, zadržoval Martin slzy a všechno trpělivě snášel.

Hvězda

Nebyla to ale jeho první herecká zkušenost. Byl sotva pár týdnů na světě, když si zahrál novorozené dítě Arnošta Blažeje ze seriálu Nemocnice na kraji města. Ve dvou letech získal roli v pohádkovém příběhu Arabela a o dva roky později započala spolupráce s režisérem Zdeňkem Troškou, který si ho pro jeho spontánnost zamiloval a obsadil do filmu Bota jménem Melichar.

Změna směru

Martin Šotola měl nakročeno k úspěšné kariéře herce a zkušenosti z dětství mu otevíraly nevídané možnosti, on ale po natáčení Záhady hlavolamu v roce 1993 své působení před kamerou nadobrou utnul. Dal přednost klidnému životu a studiu. Od té doby se mnohé změnilo a z výřečného chlapce je úspěšný muž, který při spolku AutoMat bojuje za životní prostředí a podporuje rozvoj veřejné, pěší a cyklistické dopravy.

Pohoda

Ekologie mu nebyla nikdy cizí a zajímal se o ni řadu let. Nakonec měl to štěstí, že se jeho koníček promítl do práce. S AutoMatem byl roky v kontaktu a nyní má na starosti zajímavé projekty jako například Sousedské slavnosti, které "vyhání" automobily z měst a pořádají se při nich bohaté kulturní akce. Na nedostatek peněz si stěžovat nemůže, jeho život ho totiž maximálně naplňuje a za další zkušenost před kamerou by rozhodně neměnil.