Popová megastar Katy Perry (35) začínala jako malá zpěvem gospelů v kostelním sboru, dnes ji zná celý svět jako jednu z hlavních postav světového showbyznysu.

Okatá kráska, která mění barvu vlasů i šatů podobně jako chameleon, se na hudebních pódiích pohybuje od svých teenagerských let. Ovšem až do svých sedmnácti zpívala ve sboru v kostele, kde oba její rodiče působili jako pastoři. Dnes má Katy Perry vlastní hudební vydavatelství Metamorphosis Music, mraky hudebních cen, jako jediné zpěvačce v historii popu se jí povedlo pět hitů číslo jedna na jednom albu, což se do té doby podařilo jen Michaelu Jacksonovi, za sebou má řadu turné a vystoupení, songů a megahitů. V roce 2015 například zpívala na Super Bowl v Arizoně, kde si jako speciální hosty pozvala zpěváka Lennyho Kravitze a rapperku Missy Elliott. Tato show měla takový úspěch, že se Perry díky ní zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, protože její vystoupení sledovalo tehdy neuvěřitelných 118,5 milionu Američanů, což bylo nejvíce v historii této soutěže. Její show byla pro diváky dokonce atraktivnější než samotný zápas. Tento rekord si Katy Perry držela až do roku 2017, kdy ji trumfla Lady Gaga, jejíž vystoupení sledovalo více než 150 milionů diváků. V roce 2010 stanula Katy Perry na žebříčku sta nejdůležitějších žen světa podle časopisu Maxim, kde se umístila na úplné špičce. Její singl Rise se stal hymnou Letních olympijských her 2016 v brazilském Rio de Janeiru. Katy je prostě špička.

Dětství

Jak se to vůbec stane, že se zbožná dívka a dcera kazatelů změní v hudební megastar, která zpívá o tom, jak se jí líbí líbat dívky? Začátky hledejme opravdu v kostelním sboru. Vždyť i slavní Beatles začínali jako chrámoví zpěváčci. Výchova k hudbě od útlého dětství přináší, jak vidno, nepřehlédnutelné úspěchy. A chce to taky opravdovou lásku k hudbě, a ta Katy opravdu nechyběla, odmala byla do hudby doslova blázen. Zpěvačka se narodila jako Katheryn Elizabeth Hudson 25. října 1984 v kalifornské Santa Barbaře do rodiny kazatelů, kteří měli tři děti, Katy je prostřední. Má starší sestru Angelu a mladšího bratra Davida, který je také zpěvákem. Rodina trávila hodně času v kostele a často se stěhovala, protože rodiče jako kazatelé museli jít tam, kam jim jejich církev určila a kde jich bylo nejvíce zapotřebí. Byly i doby, kdy rodina měla finanční problémy, a tak musela být živa z kostelních milodarů. Katy navštěvovala církevní školy a jezdila na církevní tábory. „Náš dům byl v neděli ráno kostelem, byl kostelem v neděli večer, byl kostelem ve středu večer, neslavili jsme Halloween, dárky nám nosil Ježíš, v televizi jsme sledovali jedině kněze Billa O’Reillyho. To bylo celé mé dětství, mládí a puberta,“ přiznala v rozhovoru zpěvačka.

Zpěvem se začala zabývat v devíti letech, když její rodiče souhlasili, že jí zaplatí hodiny zpěvu. V té době začala také zpívat v kostele, což jí vydrželo až do sedmnácti let. Ve třinácti dostala svoji první kytaru a napsala své první písně. Katy poslouchala především gospelovou hudbu, protože v silně věřící rodině se jiný než kostelní žánr nepěstoval, naopak.

Koncerty Madonny či Marilyna Mansona znala Katy jen proto, že ji otec nutil chodit před koncertní haly protestovat, protože tvrdil, že jsou to satanistické akce. Později ale Katy díky svým přátelům moderní hudbu objevila. Nastoupila na hudební akademii, kde studovala kromě jiného italskou operu, a v sedmnácti vydala své první gospelové eponymní album s názvem Katy Hudson. Ovšem nechtěla být zaměňována za herečku Kate Hudson, proto si vybrala jako umělecký pseudonym rodné jméno své matky – Perry. Její talent nezůstal bez povšimnutí a Katy načas přesídlila do Nashwillu v Tennessee, kolébky country, kde mimochodem začínala také její velká rivalka Taylor Swift. Začala natáčet své první demonahrávky a hrát na kytaru. Doma ale žila i život běžného teenagera, jako správná kalifornská holka jezdila na kolečkových bruslích, skateboardu a samozřejmě surfovala na vlnách Tichého oceánu. Mimo to chodila na hodiny tance, speciálně pak swingu.

„Máma se za mě denně modlila, abych se vrátila k Bohu. Až se jí přání splnilo. Jsem velká fanynka papeže Františka. Má v sobě tolik pokory a soucitu,“ přiznala zpěvačka.

Hudební úspěchy

Díky svému mimořádnému talentu a hlasu se Katy Perry velmi rychle stala součástí hudebního průmyslu, podepisovala smlouvy s vydavatelstvími, nahrávala alba a spolupracovala s hvězdnými muzikanty. Její píseň Simple se objevila na soundtracku k filmu Sesterstvo putovních kalhot (2005). Spolupracovala také na písni Micka Jaggera, frontmana Rolling Stones, Old Habits Die Hard, která byla součástí soundtracku k romantické komedii Alfie (2004). Se zpěvákem a producentem Dr. Lukem vytvořila své první megahity I Kissed a Girl a Hot N Cold. Její další píseň, Ur So Gay, veřejně pochválila i královna popu Madonna. Katy Perry byla v roce 2010 porotkyní pěvecké soutěže American Idol, podle níž vzniklo Česko hledá SuperStar, a zasedla i v porotě britského X Factoru.

Políbila dívku. No a?

V dubnu 2008 Katy Perry vydává již zmíněný kontroverzní hit I Kissed a Girl z alba One of the Boys. Píseň ovládla první příčku amerického žebříčku Billboard Hot 100, což je ve Spojených státech nejprestižnější žebříček singlů. Ovšem Amerika je, jak známo, země prudérní, takže píseň o líbání dvou holek vzbudila rozpaky nejen u homosexuálů, ale i u různých náboženských skupin. Sama Katy Perry přiznala, že ji k napsání textu inspirovala krása herečky Scarlett Johansson…

A co muži?

Prvním vážnějším vztahem přísně vychované zpěvačky byl ten se zpěvákem Travisem McCoyem, v prosinci 2008 se ale rozešli. Poté se Katy seznámila se svým prvním manželem, hercem Russellem Brandem. V létě 2009 si zahrála malou roli v hudební komedii Dostaň ho tam a Russell tam měl jednu z hlavních rolí.

Pár se zasnoubil na silvestra 2009 na dovolené v indickém Rádžasthánu a tam se také v říjnu konala tradiční indická svatba. Sice to vypadalo nadějně, ale oba byli příliš zaneprázdněni a manželství se po necelých dvou letech rozpadlo. Katy si zřejmě chtěla zahojit zlomené srdce, a tak brzy po rozvodu začala chodit se zpěvákem Johnem Mayerem, ale po necelém roce se rozešli. Měla i románek s Robertem Pattinsonem a Jaredem Letem. V lednu 2016 ale potkala svého osudového muže – představitele krásného Legolase z trilogie Pán prstenů, hnědookého herce Orlanda Blooma. Potkali se na Zlatých glóbech v době, kdy Orlando tehdy na radu svého kamaráda držel půl roku celibát. „Bylo to šílené. Nemyslím si, že je to zdravé, asi bych to nikomu nedoporučoval,“ prohlásil poté herec, který považuje sex za velice důležitou součást života.

Osudová

Pak ale naštěstí potkal Katy. Pro takové vytížené hvězdy je partnerství věc složitá, Katy a Orlando se několikrát rozešli, ale zřejmě jde o osudový vztah, protože teď už jsou i zasnoubeni a čekají děťátko. Proslýchá se, že ho počali zrovna v Praze, kde se herec zdržoval kvůli natáčení a jeho partnerka ho doprovázela. Pro Katy to bude první dítě, Orlando už má devítiletého syna Flynna s modelkou Mirandou Kerr, s níž byl ženatý. V létě pár plánoval velkolepou svatbu v Japonsku, ale světová pandemie koronaviru plány zhatila, takže to vypadá, že nejdřív přijde na svět dítě. Zpěvačka také světu prozradila, že to bude holčička.