Kateřina Brožová je blondýna s velkým B. Její plavovlasá hříva oslňuje na pódiích muzikálů i na obrazovce v televizních seriálech, objevuje se po boku milionářů, věří kartářkám a v médiích trousí roztomile naivní výroky typu: „Mám ráda zvířátka i tatarák" nebo „Mnohokrát jsem měla pocit, že krása je spíš můj problém." Nyní ovšem dost možná nastává v životě Kateřiny Brožové velký zlom: uvažuje totiž o tom, že by vstoupila do politiky. Jiří Paroubek (který má evidentně pro blondýnky slabost - stačí se podívat na jeho novou manželku Petru nebo ještě novější stranickou favoritku Alenu Borůvkovou) jí totiž nabídl místo na kandidátce ČSSD do říjnových voleb. „Mile mě to překvapilo. Netajím se tím, že se sociální demokracií sympatizuji a že tuto stranu podporuji," komentovala to Kateřina Brožová. Pravda, levicové voliče by mohl trochu popudit její často deklarovaný pozitivní vztah k penězům („Je horší být chudá než žít ve zlaté kleci. Bez peněz to prostě v dnešní době nejde," prohlásila bez pokryteckých vytáček v jednom rozhovoru). Na druhou stranu v její prospěch hrají daleko mocnější síly: podle jednoho staršího průzkumu veřejného mínění ji čeští muži považují za největší tuzemskou sexbombu (a dvacet procent žen v ní současně vidí svůj vzor!). Ovšem jestli Kateřina Brožová na podzim skutečně vstoupí do českého parlamentu, čeká ji ještě řada hodně, hodně krušných chvilek. „Obecně si o politice nemyslím nic dobrého, vadí mi ty žabomyší války," konstatovala před časem. „Hrozně mě štve, když zapnu televizi a vidím záznam ze sněmovny, kde se někdo šťourá v nose, někdo svačí, někdo telefonuje a někdo tam vůbec není. Přitom ty lidi rozhodují o osudu nás všech."

„Není trabant!"

Možné politické angažmá ovšem není jediným důvodem, proč Kateřina Brožová letos prožívá rušné jaro. Jen před pár týdny soud rozhodl v jejím sporu s manželem Heleny Vondráčkové, který Kateřinu Brožovou přirovnal k trabantu. „To je jako porovnávat mercedes s trabantem," prohlásil Martin Michal, když Kateřiny pěvecké kvality v muzikálu Hello, Dolly! srovnával s uměním své ženy. Kateřina dosáhla u soudu zadostiučinění, jenže pouze částečného: soud totiž rozdělil její spor na dvě žaloby, na nekalou soutěž (tu vyhrála) a na ochranu osobnosti (v tomto případě měla smůlu). Ostatně to nebylo poprvé ani naposledy, co jí někdo dal více či méně nepokrytě najevo, že v ní vidí pouze barbínu, jejíž hlavní předností je umělohmotná pseudodokonalost. „Mnohokrát už jsem od režisérů slyšela: Na tuhle roli jsi moc hezká," stěžuje si Brožová (což je jinými slovy totéž, jen zaobalené do lichotky). Faktem ovšem je, že její až příliš pěstěný zevnějšek tvůrce inspiruje převážně k oněm „barbínovským" rolím, mezi nimiž kraluje seriálová potvora z Pojišťovny štěstí. Jakýsi marketingový specialista se jednou dokonce vyjádřil, že Kateřina Brožová je pro muže cosi jako ferrari. „Některým ženám stačí být tím ferrari. Mně ne, mě tenhle výrok docela urazil," komentovala to herečka.

Kráska a netvoři

Zaškatulkování do barbínovské kategorie ovšem vydatně napomohly její bulvárem vydatně probírané vztahy s českými a slovenskými milionáři (nebo muži, kteří si na něj přinejmenším hráli). Často jí bývalo předhazováno, že její partneři nejsou žádní krasavci a jejich hlavní předností je plná peněženka - zapomíná se ovšem na to, že Kateřina Brožová jakožto vytížená televizní a muzikálová hvězda nemá movitého sponzora nijak zvlášť zapotřebí. „Dárky jsem dostávala, ale nepředvádím se s nimi. Že jsem někam odjela na dovolenou, že jsem dostala nějaký šperk... budete se divit, ale někdy mám větší radost, když mě partner vezme do lesa na houby," přiznala.

Její vztahy se vždy odehrávaly veřejnosti hodně na očích, ať už šlo o pohádkově vyšperkovanou svatbu nebo předrozvodová dramata a vzájemná obviňování s exmilenci. O to více překvapí, že Kateřina Brožová podle svých vlastních slov nejvíc tíhne ke klidu, tichu a přírodě: „Pro mě je důležité utéci někam do ticha, do klidu. Nejdůležitější je pro mě pobyt v přírodě, takže bydlím třicet kilometrů za Prahou, kde mám kousek od domu lesy a louky. To je pro mě oáza klidu," tvrdí přesvědčivě. „Takový je ten můj svět, má odvrácená tvář, kterou lidé neznají."