Nekonvenční kráska, jejíž filmovou kariéru lemuje řádka prestižních cen včetně Oscara, vypadá, že má život pod kontrolou. V jejím soukromí však není nouze o dramatické zvraty.

Například právě její přísně utajená svatba jako by vypadla z nepříliš originálního scenáristického týmu, který by setkání s Nedem Rocknrollem nazval „přeskočila jiskra“.

V případě Kate však doslova. O tři roky mladšího partnera poznala v srpnu 2011 na letní dovolené na ostrově Necker v Karibiku, kam ji pozval proslulý britský miliardář Richard Branson, jinak Nedův zaměstnavatel a strýček. Při bouři blesk proměnil luxusní areál v hořící peklo a neohrožená hvězda z něho vynesla své dvě děti i hostitelovu 90letou maminku.

„Bylo to jako ve filmu. Pořád jsem čekala, kdy zazní - stop!, ale tentokrát to byla skutečnost,“ popisovala děsivé zážitky. Na romantický soukromý ostrov přijela tehdy se svou novou láskou, modelem Louisem Dowlerem. Právě se totiž léčila z rozvodu s režisérem Samem Mendesem. Zpátky už se ovšem vracela s Nedem. Mimochodem ještě pořád „tak trochu ženatým“.

Nebeské stvoření

Narodila se v Readingu, malém městě asi 60 kilometrů od Londýna. Jako slavná vždy patřičně své rodiště vyzdvihovala, aby zdůraznila, že „talent se nerodí jen v metropolích a movitých rodinách“. Maminka byla barmanka, otec stavěl bazény, ovšem celá rodina propadla divadlu. To místní dokonce postavili její prarodiče.

Všechny tři dívky Winsletovy, Anna, Kate i Beth, jsou dnes herečky. „Je mi líto, že se pozornost soustředila jen na mě. Ale aspoň jsem ukázala světu, co dokáže puberťačka, které předpovídali, že udělá hereckou kariéru jen tehdy, když bude hrát tlusté holky,“ vyprávěla se smíchem oscarová hvězda. Od dětství nemyslela na nic jiného, než že se stane herečkou. „Pořád se u nás zpívalo, hrály se scénky a vymýšlely různé zábavné hry, vždycky jsem se na ně oblékala do maminčiných šatů. To děvčátka obvykle dělávají, ale u nás to bylo trošku jiné, protože my jsme se sestrami svým rolím opravdu věřily,“ vzpomínala.

Už v jedenácti začala studovat na herecké škole, objevovala se v televizních seriálech. Kvůli svěžímu půvabu a růžovým tvářím jí začali kolegové říkat Anglická růžička a titul Anglická růže jí od novinářů zůstal dodnes. Výzva přišla v podobě snímku Nebeská stvoření. Režisér Peter Jackson natočil v roce 1994 film podle otřesného skutečného případu, kdy dvě lesbické dívky naplánují a uskuteční vraždu matky jedné z nich.

Kate vyhrála konkurz mezi 175 uchazečkami. Nešlo o náhodný úspěch. Viditelný a průkazný talent suverénně obhájila hned o rok později ve filmu Rozum a cit, kdy se stala senzací její nominace na Oscara.

Pro filmové zpracování Hamleta si ji pak vybral Kenneth Branagh jako Ofélii a v roce 1997 vplul na filmová plátna legendární Titanic. Krásná pasažérka Rose, provázená bohatým snoubencem, se na jeho palubě zamilovala do chudého mladíka Jacka, jenž při katastrofě zahynul. Film pokropený hektolitry slz, jež diváci uronili v nabitých kinosálech, ale i sprškou Oscarů, přinesl 22leté herečce už druhou nominaci na zlatou sošku (jako nejmladší v celé historii cen Akademie). Kate Winsletová a Leonardo DiCaprio se přes noc stali miláčky filmového publika, a co je pro oba nejdůležitější - celoživotními přáteli.

Ode dna k výšinám

Hned po natočení Titaniku žila Kate v těžkém duševním stresu. Zemřela totiž její první láska, Stephen Tredre, spisovatel a herec, který ve 34 letech podlehl rakovině kostní dřeně. „Bylo to neuvěřitelně zraňující. Jediné, na co mohu vzpomínat, je fakt, že jsme si byli velmi blízko až do úplného konce,“ vzpomínala na tuto krutou životní etapu.

Následný světový věhlas jí vůbec nezamotal hlavu. Naopak odmítla role v dalších historických filmech Zamilovaný Shakespeare a Anna a král (její party s úspěchem převzaly kolegyně Gwyneth Paltrowová a Judie Fosterová). Naopak se rozhodla pro nízkorozpočtový film Hideous Kinky, v němž hrála mladou hippie, která odejde s malým dítětem do Maroka za duchovním osvícením. Při natáčení se seznámila s asistentem režie Jimem Threapletonem.

V roce 1998 se vzali, narodila se jim holčička Mia (13). Po třech letech však „láska na první pohled“, jak Kate vztah sama charakterizovala, skončila a manželství s vlastně bezvýznamným partnerem, jehož drtila její sláva, také. Když už žili před rozvodem v odloučení, začala se scházet se slavným režisérem Samem Mendesem, což vyvolalo senzaci v britském bulváru.

V roce 2003 se konala malá svatba, na svět přišel syn Joe Alfie (9) a vše vypadalo na ideální pár. V srpnu 2010 ovšem probleskla zpráva o rozvodu. Otec rodiny údajně vzplanul obdivem k mladší krásce, což Kate nehodlala snášet. Jak to bylo doopravdy, na veřejnost neprosáklo.

Oscarový tvůrce (sošku získal za skvělý snímek Americká krása) má zásluhu na tom, že svou ženu triumfálně postavil před kameru opět s Leonardem DiCapriem. Pod jeho vedením jí film Nouzový východ vynesl v roce 2008 Zlatý glóbus. Na výběr rolí má herečka vůbec neomylný instinkt. Ve stejném roce získala (po pěti nominacích!) konečně Oscara za film Předčítač. Postava bývalé dozorkyně koncentračního tábora Hanny se řadí k nejpozoruhodnějším v moderní kinematografii.

Zbožňuji vaření

„Žádná role nebude přednější než moje děti a rodina. Ostatně vůbec se nehodlám podvolovat jakémukoli diktátu,“ prohlašuje Kate Winsletová nekompromisně. Dnes si v podstatě „diktuje“ požadavky sama a daří se jí to. V každém případě odmítá převládající názor, že filmová hvězda musí být štíhlá, vysportovaná nebo aspoň patřičně subtilní.

„Kolik vážím, nevím, ovšem odmítám se zařadit do zástupu žen, které mají stres, když se jen podívají na koláč nebo kus chleba... Jsem spokojená s tím, jak vypadám, i když o křehkosti v mém případě nemůže mít řeč, mám nohu číslo 42 a při natáčení Titaniku říkal Leo mým lodičkám kánoe,“ vyprávěla se smíchem.

„Dvacet minut cvičení denně nikoho nezabije, zvlášť když po něm následuje sklenka Chardonnay,“ popsala jindy s humorem svůj vztah k pohybu.

Za správný relax a dokonalý odpočinek považuje každou chvíli, kterou tráví s dětmi. Pokud právě netočí, vyzvedává je ze školy, vodí na kroužky, snaží se být „matkou na plný úvazek“. A co se týká domácích prací, bez zábran prozrazuje: „Zbožňuji vaření. Kdybych měla před sebou několik hodin volna, určitě bych uvařila obrovský hrnec polévky, kterou bych rodině i zamrazila.“

Kate Winsletová (37)

  • Titanic viděla pouze dvakrát, některé své filmy prý nevidí ani do půlky. K těm nejpozoruhodnějším patří mj. Iris, Věčný svit neposkvrněné mysli, Prázdniny, Nákaza a Bůh masakru.
  • V roce 2011 získala cenu Emmy jako nejlepší herečka v televizním miniseriálu Mildred Pierceová.
  • Je partnerkou charitativní asociace Family Heaven, která se stará o ženy a jejich děti - oběti domácího násilí. Podporuje i organizace, jež pomáhají lidem s poruchami příjmu potravy.
  • Do kin právě přichází její komedie Mládeži nepřístupno.
  • Objeví se ve válečném dramatu Společnost ostrova Guernsey pro literaturu a bramborové koláče. Hraje novinářku, která pátrá po osudech obyvatel ostrova během nacistické okupace. Režii má Kenneth Branagh.