Šest oscarových nominací a jedna zlatá soška doma na poličce. Dvě krásné děti, navštěvující prestižní newyorskou soukromou školu. Luxusní, ale domácky útulný dům se střešní zahradou v New Yorku a k tomu ještě jeden na anglickém venkově. Manžel, intelektuální režisér, kterého milují filmoví kritici celého světa…

Stručný výčet životních úspěchů Kate Winslet zní jako splněný sen každé ženy, která se marně snaží skloubit kariéru a rodinu. Jak ovšem sama Kate potvrzuje, stálo ji hodně sil a energie, aby tenhle sen v každodenním provozu fungoval: „Jasně, mám skvělý život, ale musím na tom zatraceně pracovat. Stejně jako každá zaměstnaná žena. Lítáte mezi prací a domovem a snažíte se nic neošidit. V jednom kuse si píšu seznamy. Na čem děláme, kam pojedeme, co se musí udělat, co by se mělo udělat, co je bezpodmínečně nutné udělat, koupit, zařídit – zkrátka všecko. A většinu času jsem úplně vyřízená,“ Přiznala před časem.

Nakonec ovšem ani veškerá její snaha nestačila. Její navenek dokonalé manželství s režisérem Samem Mendesem se ke konci loňského roku rozpadlo. Minulý týden oznámili, že podávají žádost o rozvod.

Stíny v ráji

První známky, že něco není v pořádku, se objevily už před rokem a půl. Kate se jednoho dne probudila uprostřed noci a prodělala opravdový záchvat paniky. „Měla jsem pocit, že nemůžu dýchat, že mi na hrudník tlačí kámen. Zdálo se mi, že špatně vidím a že všichni kolem mě jako by mluvili hebrejsky….“ vzpomíná. Nakonec ale svůj alarmující duševní stav svedla na únavu.

Nepřipouštěla si, že její manželství už tehdy mohlo být v osudovém ohrožení. Právě naopak: v rozhovorech radila ostatním, jak v dlouhodobém vztahu udržovat romantické jiskření. „Ty nejlepší věci vás vždycky stojí nějaké úsilí,“ říkala. „Naší strategií je, chodit společně na rande. Snažíme se chodit tak dvakrát týdně, ale většinou jdeme jen jednou. Ne že bych se na to navlékala do nějakých slavnostních šatů, jenom se někde spolu navečeříme, dáme si láhev vína a popovídáme si. Někdy jde jen o to, abychom vypadli z domu.“

Nicméně už v té době jejich sousedé pozorovali, že Sam tráví stále více času ve své pracovně v přízemí jejich domu, kam se uchyloval pod záminkou práce na nových scénářích, ve skutečnosti tam ovšem často jen zíral na basketbalové televizní přenosy.

„Jsem jako tažný kůň.“

Kate Winslet vždycky byla rodinný typ. Poprvé se provdala už v třiadvaceti letech za asistenta režie Jima Threapletona – ovšem manželství nepříliš překvapivě zkrachovalo poté, co její hvězda začala stoupat k oscarovým výšinám.

Její vztah se Samem Mendesem zpočátku působil dokonale harmonicky: Sam neměl důvod žárlit na její profesní úspěchy, protože sám byl úspěšný až až. Problémem ovšem byl jeho nepříliš pozitivní vztah k instituci manželství a rodiny jako takové. Jako dítě rozvedených rodičů prostě nevěřil, že to může vyjít: „Nevěřím v manželství,“ říkal. „Lidi z rozpadlých rodin na to prostě neskočí. Představa sňatku mě naplňuje hrůzou.“ A i když se s Kate později vzali, tvrdil, že to považuje za „nejriskantnější projekt svého života“.

Kate Winslet dlouho byla odhodlaná zachovat rodinu za každou cenu. I přesto, že se její manžel nakonec na dlouhé týdny nastěhoval do své pracovny s bílými stěnami a šedými pohovkami, zatímco ona zůstala v jejich domě ověšeném dětskými obrázky. „Ženy z naší rodiny jsou jako tažní koně,“ říká o sobě. „Dokážu se vypořádat s jakoukoli pracovní náloží. Snesu dlouhé noci beze spánku. Umím dělat tolik věcí najednou, že si to neumíte představit.“

A dokonce i její budoucí exmanžel připouští: „Kate je dříč. Když se k něčemu rozhodne, musíte jít z cesty.“