Příběh Karla Lagerfelda je velice zajímavý hned z několika důvodů. Že je to workholik, to je všem asi jasné. Jak jinak by mohl jeden člověk být hlavním návrhářem značky Chanel, Fendi, H&M, Hogan, Macy's, Falabella a k tomu vést svou vlastní značku, která dělá nejen oblečení, ale také kabelky, boty a nyní už i kosmetiku.

Karl Lagerfeld se narodil v roce 1933 v Hamburku. Dlouhé roky přesvědčoval veřejnost o tom, že je o pět let mladší a, že pochází ze staré šlechtické rodiny. Pravda ale je, že jeho otec byl průměrný byznysmen a matka prodavačka spodního prádla. Ještě během základní školy se rodina přestěhovala do Paříže, Karl byl tedy vlivu francouzské elegance vystavován opravdu od útlého mládí. Jeho duše je více francouzská než německá a on sám se příliš za Němce nepovažuje.

Už v roce 1955 vyhrál soutěž návrhů oděvů se svým inovativním střihem kabátu a od té chvíle se od módního průmyslu nevzdálil. Jeho práce ovlivnily celý svět a podívaly se naprosto všude. Navrhoval třeba kostýmy do světoznámé opery La Scala v Miláně, Burghtheater ve Vídni a mnoho mnoho dalších.

Od roku 1965 je hlavním návrhářem italské značky Fendi, v roce 1983 ho k sobě stáhnul také Chanel. Ačkoli pro každou značku tvoří jiné kousky, jeho rukopis je v nich znát. Ačkoli Karl se považuje za Francouze, svou německou přímočarost nezapře. Je znát, jak v jeho mluvě, tak v jeho práci a také i stylu.

Ostatně znáte snad stylovějšího pětaosmdesátiletého pána, než je tenhle šedovlasý elegán s vysokým naškrobeným límečkem a slunečními brýlemi?