Když mu bylo šestatřicet, považoval Zich padesátku za mezník, po kterém se toho nedá už moc udělat. Jakmile ji ale překročil, za zenitem si rozhodně nepřipadal. "Mám pocit, že teprve dneska se mi to všechno, co jsem prožil a udělal, ať už dobře nebo špatně, obloukem vrací a začíná úročit," řekl tehdy v rozhovoru pro Idnes.

Dokonce i ve svých padesáti letech stále pracoval na svém hlasovém projevu a interpretaci. "Patřím ke zpěvákům, po nichž se chce, aby znovu a znovu zpívali písničku, kterou už zpívali tisíckrát. A pořád v ní nalézám něco nového. V padesáti najednou v tom, co zpíváte, objevíte něco, co vám předtím nedocházelo. Těším se, co ještě objevím," liboval si Zich, který by letos oslavil sedmdesátiny.

Jeho život byl do poslední chvíle naplněn cestováním, koncertováním, nahráváním nových písní a sportovními aktivitami. Sport se mu stal nakonec osudným. 13. července roku 2004 zemřel při potápění na Korsice, kde trávil dovolenou s manželkou a známými z potápěčského klubu. Příčinou smrti však nebylo utopení, ale selhání srdce. Skupina potápěčů se údajně v kritický okamžik potýkala s nečekaně silnými proudy, když se Karel Zich objevil nad hladinou a stěžoval si na nevolnost. Poté upadl do bezvědomí a už se z něj nikdy neprobral.

Karel Zich pocházel z hudební rodiny a jeho sluch byl neomylný. "Slyšet Karla zpívat falešně, tak to se vám nepoštěstilo. Jeho zpěvácký talent přerůstal všechno," prohlásil o něm kritik Jiří Černý. Zich však nebyl jen interpretem. Byl také nadaným skladatelem a k mnoha songům si napsal vlastní hudbu. Tím se lišil od Elvise Presleyho, se kterým byl často srovnáván. Přestože Zich sám Elvise obdivoval a přezpíval řadu jeho rockenrolů, přezdívka "český Elvis" se mu moc nelíbila. "Myslím si, že jsem českej Zich,“ říkával.

Během své kariéry Zich natočil na 50 singlů a patnáct alb, prodal více než milion desek a absolvoval tisíce koncertů v Evropě i v zámoří. Hity jako Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů nebo Paráda znějí jeho fanouškům v uších dodnes. "Vůbec nic bych nedělal jinak," prohlásil Zich tři roky před smrtí, kterou tak brzy neočekával nikdo z jeho okolí ani on sám.