Pro lidi

1. října 2019 zemřel Karel Gott a odešel do hudebního nebe. Zatímco on se setkal se svými kolegy a vzory jako je skladatel Karel Svoboda nebo sám Waldemar Matuška, John Lennon, Frank Sinatra nebo Duke Ellington, včera měli lidé v paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze možnost uctít jeho památku v prostorách, kde byla vystavena jeho rakev a bylo zde možné podepsat kondolenční knihy.

V tichosti

Lidé se začali scházet už brzy nad ránem a trpělivě čekali, až se v 8 hodin ráno otevřou dveře paláce. Kapacity totiž byly omezené a hrozilo, že se nedostane na všechny. Prahou se linuly tóny jeho nejznámějších písní a lidé s květinami tvořili dlouhé fronty, aby svému idolu, legendě a národnímu pokladu vzdali hold. I když se měly brány paláce uzavřít přesně ve 22 hodin, poslední lidé odcházeli až těsně před půlnocí. Rozloučit se přišlo neuvěřitelných 45 tisíc lidí. I přesto, že se v ten den konalo v Edenu fotbalové utkání s Anglií a očekával se přijezd nechvalně proslulých rowdies a město omezily blokády klimatických extremistů z hnutí Extinction Rebellion, nic poklidné rozloučení s Karlem Gottem nenarušilo. Na úřadech, radnicích a institucích visely černé prapory jako poslední rozloučení s ním.

Druhé kolo

Dnes se od 11 dopoledne uskuteční v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha zádušní mše. Dovnitř se dostanou jen pozvaní hosté - rodina, kolegové z hudební branže a politici. A budou zde i dvě nejmladší Mistrovy dcery Charlotte Ella a Nelly Sofie. Dominika přiletěla z Finska a Lucie, která žije v ústraní nedaleko Prahy, také dorazí. Z řad kolegů se muselo už pár předem omluvit. Zatímco Jiří Krampol leží v nemocnici, Petra Janů věří, že by jí Mistr schvaloval, aby nerušila koncert a místo smutnění potěšila diváky. Svou účast přislíbil i Milan Drobný s manželkou, který se s Gottem dostal několikrát do sporu, když se vmísil mezi něj a manželku Ivanu. Upozorňoval na věkový rozdíl a Ivaniny pohnutky.

I když nebude mít veřejnost do katedrály přístup, mohou lidé sledovat záznam na velkoplošných obrazovkách. Během slavnostního obřadu vystoupí mimo jiné Štefan Margita, Lucie Bílá, Věra Urbanová nebo Jiřina Bohdalová.

Na dnešní den byl vyhlášen státní smutek.

"Nezemřel jsem, neboť vím, že budu žít stále v srdcích těch, kteří mě milovali!"