Oči sněhem zaváté

První velký hit Karla Gotta Oči sněhem zaváté přinesl prvního Zlatého slavíka a odstartoval jeho kariéru. V roce 1964, kdy píseň spatřila světlo světa, měl zpěvák angažmá v Semaforu, a tak má text i hudbu na svědomí duo Suchý a Šlitr.

Cesta rájem

Jeden z prvních coverů pocházel přímo z dílny Elvise Presleyho. Plouživý foxtrot s hlubokým textem od Jiřího Štaidla sedl Gottovi jako ulitý a jen potvrdil, že jeho místo na československé hudební scéně je zasloužené.

Trezor

Písnička Trezor přesně odpovídala tempu doby. Rokenrol byl všude a Karel Gott ho měl v krvi. Druhý dech píseň získala na přelomu století, když se objevila v divácky úspěšném filmu Pelíšky.

Bum, bum, bum

Ze začátku své kariéry byl Karel Gott jako neřízená střela a hudební repertoár tomu odpovídal. Když v roce 1966 založil s bratry Štaidlovými divadlo Apollo, napsali společně tento chytlavý hit.

Lady Carneval

Píseň Lady Carneval je první vlaštovkou ze spolupráce Karla Gotta a Karla Svobody. Slavný skladatel psal zpěvákovi písně téměř na míru a jejich přátelství skončila až tragédie v roce 2007, kdy se Svoboda zastřelil.

Hej, páni konšelé

S hitem Hej, páni konšelé se Karel Gott vydal v roce 1969 na soutěžní klání Bratislavské lyry. Zlatou medaili nakonec získal jeho kolega Karel Černoch s Písní o mé zemi a Mistr se musel spokojit se třetí příčkou.

Kávu si osladím

V roce 1972 se Karel Gott opět obrátil na bratry Štaidlovy s prosbou o další šlágr. Jeho přání bylo vyslyšeno a píseň Kávu si osladím se téměř ze dne na den stala hitem a dodnes je oblíbenou "vypalovačkou" nejen pro ospalá rána.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?

Nejslavnější Gottova filmová píseň dovedla pohádku o Popelce, kde v hlavních rolí exceloval Petr Trávníček a Libuše Šafránková, k dokonalosti. Bohužel to bylo to poslední, co Štaidl napsal. Osudnou se pro textaře stala tragická autonehoda.

Když muž se ženou snídá

Slovenský zpěvák Pavol Habera sice nedosáhl takové slávy jako Karel Gott, ale má na svém kontě jeden skalp, když v roce 1991 sesadil Mistra z trůnu a vyhrál anketu Zlatý slavík. Už o rok později se ale vše vrátilo do starých kolejí a píseň Když muž se ženou snídá vrátila zpěváka na vrchol.

Být stále mlád

Forever Young od skupiny Alphaville nejdříve přezpíval Karel Gott, pak zkusil duet s německým rapperem Bushidem a nakonec si krátce píseň přivlastnil i Leoš Mareš. Měla ohromný úspěch i pro svůj text, který Mistr prožíval do morku kostí a bylo vidět, jak s ním souzní.