Šťastná náhoda

Na talentových zkouškách AMU se vlastně objevil náhodou. Zatímco jeho kamarád, kterého doprovázel a dodával mu odvahu, pohořel, Augusta zabodoval. Nikdy sice nedosáhl na hlavní roli, často si ale kus filmu i divadelní hry dokázal uzmout pro sebe a vychutnat si svou chvilku slávy.

Co se v mládí naučíš

Byl si moc dobře vědom toho, že herecký um není samozřejmý. Je třeba ho opečovávat. Chodil mezi lidi a učil se všemu, co ho zajímalo. Na pár týdnů vzal práci ve skladu a oháněl se mopem, přes léto griloval ve stánku kuřata, několik let strávil v cirkusu, kde se naučil chůzi po provaze. Cizí mu nebyla ani lehká gymnastika a i se svou podsaditou postavou byl velice hbitý. Později si vyzkoušel kuchařské řemeslo a složil zkoušky z potápění.

Poslední varování

Augusta byl při hraní přirozený a do svých rolí se uměl vžít. Velkou měrou k tomu přispěla láska k alkoholu. Téměř každý den vyrážel do hospody a nasával tamní atmosféru. Rád se bavil a poslouchal příběhy štamgastů. Vysedávat v hospodě bez korbelu zlatavého moku nešlo, a tak pil. Po letech mu ale závislost, do které spadl, začala přerůstat přes hlavu a ohrozila angažmá ve Večerním Brně, v divadle Na Zábradí, Karlíně nebo slavném Rokoku a ABC. Jednou se dokonce neudržel a v opilosti urazil prezidenta Husáka. Tehdejší hlava státu byla nedotknutelná a i přes hercovo zvučné jméno přišel trest. Dostal na vybranou. Vyhnul se vězení a zákazu hraní a zvolil si pár měsíců "odpočinku" v blázinci.

Všechno a nic

Oženil se jen jednou, ale věrnost mu byla cizí. Všichni ho přemlouvali, aby se šel ze své závislosti léčit, on dával přednost ženám a alkoholu. Když na něj pak mladá milenka, která se živila jako baletka, zatlačila, že vedle ní vypadá staře a zanedbaně, rozhodl se pro životní změnu a vzdal se pevné stravy. Takový experiment se mu vymstil a zemřel náhle v 62 letech na selhání ledvin. U smrtelné postele nestály jeho múzy, ale manželka, kterou za celý svůj život nedokázal opustit.