Markéto, jelikož připravujeme tento materiál pro internetové stránky KAFE.cz - pohoda pro ženy, musím začít téměř povinnou otázkou: Co vy a káva?
Dobrá káva pro mne znamená ráno. Pak je pro mne také synonymem pracovního nasazení anebo jízdy v autě.

Kam chodíte pro dobrou kávu?
Káva je v naší domácnosti téměř členem. Kupujeme tedy dobrou zrnkovou (zkoušíme různé varianty i země původu) a sami si ji meleme. Ten rozdíl je neuvěřitelný. Skutečně to stojí za nákup malého mlýnku.

Když k vám přijde návštěva, jakou kávou ji pohostíte?
Všechny návštěvy už vědí, že dělám to nejlepší kafe latté v Praze (smích), takže vždycky chtějí jenom to.

Prý jste vyhlášená kuchařka, prozradíte nám nějaký originální recept?
Receptů znám opravdu stovky. Vaření je mým koníčkem. A je to opravdu velmi jednoduché. Je sezona chřestu, tak proč si jeden svazeček neuvařit? Zelený chřest oloupejte jen ve spodní části a dřevnaté konce odkrojte. (Odřezky i oloupané kousky si nechte třeba na polévku.) Vařte jej ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu asi 3 min. Pak ihned zchlaďte - zachová si tak barvu i živiny. Na pánvi rozehřejte olej, přihoďte jarní cibulku, krevety a cherry rajčata - a chvilku vše restujte. Nakonec vhoďte pokrájený chřest a vše ještě nechte prohřát. Servírujte s těstovinami, nejlépe s tagliatellemi. Ale výborné jsou i rýžové nudle.

Pokud si někdo není jist svými kuchařskými dovednostmi, ale musí pohostit návštěvu, na které záleží, čeho by se měl držet? Myslíte si, že existuje nějaký recept, který vypadá luxusně, ale není na něm moc co zkazit?
Vařte s láskou! To jediné se skutečně nedá ničím nahradit a je to okamžitě poznat. Pokud vás to nebaví, raději zajděte do dobrého lahůdkářství a nakupujte a nakupujte...

Zaregistrovala jsem, že jste s manželem – známým českým fotografem Davidem Krausem a dalšími českými herečkami nafotila zajímavé fotografie. O co šlo?
Jednalo se o fotografie, které znázorňují 12 převratných inovací, které změnily život žen. Momentálně je výstava do 14. května k vidění v Obchodním centru Letňany. Pořádána je ku příležitosti uvedení zajímavé inovace – gelových kapslí Ariel.

Představovala jste dobové spotřebiče – lux a fén a také kalhotový kostým a nylonové punčochy.
Práce to byla moc fajn a myslím, že jsme se všichni vyřádili. Fotky jsou i vtipné a třeba takové focení s pejskem, který mi trhá punčochu, bylo opravdu legrační. Nicméně si uvědomíte, jaká to byla námaha před třiceti lety třeba jen vyluxovat. Skláním se před našimi babičkami a maminkami!

Na fotkách vypadáte vždy velmi atraktivně. Dá se tomu nějak pomoci?
Děkuji za poklonu. Cynik by mohl říci, že s existencí Photoshopu vypadají všichni moc dobře (smích). Ale můj muž vám potvrdí, že ho tolik potřeba nebylo. Nicméně ve zkratce - je zapotřebí genetických dispozic, fotogenicity a hlavně se svěřit do rukou odborníka.

Děkujeme za rozhovor

Tip KAFE.cz

Unikátní výstava snímků renomovaného fotografa Davida Krause s názvem „Ariel – inovace, které změnily život žen“, jejímž cílem je představit veřejnosti vybrané vynálezy a objevy, které pro ženy znamenaly zásadní přelom a zjednodušení jejich života, je od 30. dubna do 14. května 2010 nově k vidění v pasáži Obchodního centra Letňany. Veřejnosti je zdarma přístupna každý den od 10:00 do 21:00 hod.