Kabir Bedi však před kamerou proslul také jako protihráč Jamese Bonda a v soukromí ho proslavil životní styl plný sexu, drog a rock'n'rollu.

Sandokan

Sluncem a větrem osmahlý pirát, bojující proti britským kolonizátorům, se zrodil už na konci 19. století: první román o Sandokanovi byl sepsán v roce 1884. Teprve díky seriálu, v němž si hlavní roli zahrál Kabir Bedi, se však z Tygra z Mompračemu stal popkulturní fenomén. "Byl to úžasný příběh boje za svobodu a na druhou stranu taky milostné drama ve stylu Romea a Julie," připomíná Kabir Bedi Sandokanovu lásku k překrásné Marianě alias Perle z Labuanu. "Svou roli v úspěchu seriálu určitě sehrálo i prostředí, kde se natáčelo - nedotčená džungle, nádherné moře. A samozřejmě ta slavná ústřední melodie," dodává. Ostatně, není pravda, že by Sandokan sklízel úspěchy pouze u vyhladovělých diváků v totalitním Československu. "Španělsko, Itálie, Německo, Holandsko, Jugoslávie - všude mě oslavovali jako blázni. Písnička ze Sandokana se hrála na diskotékách po celém světě. V novinách psali, že taková hysterie snad nevypukla od dob Rudolpha Valentina. Dneska už ze mě ale na letištích košili nikdo netrhá" směje se Kabir Bedi.

Kabir Bedi: Z Oxfordu do Indie a zpět

Podobně jako Sandokan bojovali proti koloniálnímu útlaku také rodiče Kabira Bediho. Vzdělaná Angličanka a indický komunista se seznámili na oxfordské univerzitě - společně pak odjeli do Indie mobilizovat lidi proti britskému útlaku. Jeho otec se později stal odborovým předákem, matka zase následovala Gándhího a vydala se na duchovní cestu buddhistické jeptišky. V jejich obýváku se scházeli přední indičtí umělci, spisovatelé, myslitelé, revolucionáři a duchovní guruové.

Když se Kabir Bedi rozhodl vydat na hereckou dráhu, hned od začátku byl odhodlán neomezovat se pouze na bollywoodské muzikály. Snažil se uchytit po celém světě od Itálie přes Anglii až po Hollywood. Tam se mu ovšem nikdy nepodařilo výrazně se prosadit: "Obsazování rolí v Hollywoodu je pořád především o škatulkách. Řeknu jim, že můžu hrát Othella a oni řeknou: ne, ne, na to máme černého herce. Řeknu, že můžu hrát Hamleta a oni zas: ne, ne, na to máme bílého herce. Není to o tom, co umíte, ale kdo jste," vysvětluje.

Jeho největší hollywoodskou rolí tak je postava protihráče Jamese Bonda ve filmu Chobotnička. Seriálová postava Sandokana, která ho proslavila po celé Evropě, se v jeho kariéře zároveň stala i určitou brzdou: "Je fakt, že Sandokanův úspěch byl pro mou kariéru trochu dvojsečný. S tou rolí jsem tak splýval, že režiséři se mě pak dlouho zdráhali obsazovat do jakýchkoli jiných filmů. Jen si to představte: snažíte se natočit film o normálním životě a na plátno najednou vstoupí Sandokan."

Sex, drogy a rock'n'roll

Soukromý život Kabira Bediho je velmi pestrou přehlídkou tří manželství a několika vášnivých milostných románků. Zamlada vyznával životní styl hippie generace 70. let - on i jeho tehdejší manželka Protima si zahrávali s LSD i s dalšími drogami, které jim přišly pod ruku. "Nikdy jsme se netajili s tím, že náš životní styl je poněkud výstřední. Experimentovali jsme se sexem i s drogami. Na druhou stranu, v Indii bylo výstřední už to, že jsme s Protimou žili už před svatbou jako partneři," vysvětluje Kabir Bedi.

Před několika lety však jeho život poznamenala tragická smrt syna Siddhartha, který spáchal sebevraždu: "Bylo mu šestadvacet let. Diagnostikovali mu schizofrenii. Dostával léky, ale cítil se po nich hůř než bez nich. Vyzkoušel všechny možné druhy léčby jako ayurvédu, tai či, meditaci. Vytvořil si dokonce vlastní internetové stránky o depresi," vypráví Kabir Bedi. "Nakonec ale neunesl tu bolest a pocit, že pořád žije jako v mlze." Prošedivělý Sandokan už považuje otcovství ve svém životě za uzavřenou kapitolu: "Snažil jsem se být dobrý otec, ale teď už jsem s rodičovstvím skončil. Už nechci dělat otce na plný úvazek. " Nijak se ostatně nevyžívá ani v roli dědečka: "Svoje vnoučata mám rád, ale nesnáším, když mi říkají dědo. Svůj věk jsem přestal počítat po čtyřicítce."