Juraj

Bratislavský rodák Juraj Ďurdiak (67) je absolventem herectví na VŠMU a operního zpěvu na konzervatoři. Dostal se do dětského divadla, kde se čerství herci spojili se zkušenějšími. Vydržel tam dva roky. Pak začaly přicházet nabídky na větší role a angažmá na Nové scéně. Jednou z prvních šancí, jak se mohl zviditelnit, byl maďarský snímek Dlouhé čekání, kam si ho vyžádal sám režisér. Na Slovensku je dodnes uznavaným divadelním hercem, filmu už se pomalu vzdává, pečlivě si vybírá a většinou volí jen epizodní role.

Princ Velen

U nás dosáhl největšího úspěchu v pohádce Princ a Večernice z roku 1977. Role odvážného královského synka Velena, kde si zahrál po boku hereckých es Vladimíra Menšíka, Libuše Šafránkové a Radoslava Brzobohatého, mu padla jako ulitá.

Hokus pokus

V roce 2006 se odklonil od herectví a zkusil štěstí v podnikání. Nejvýrazněji prorazil s kavárnou U Anjelov v centru slovenské metropole. Pár let experimentů mu stačilo a vrátil se zpět na Novou scénu. Ze začátku jen účinkoval v tamních operetách a muzikálech, nyní je uměleckým ředitelem a manažerem studia L + S.

Po tom, co dal přednost divadlu, děsí svým zjevem na sociálních sítích. Svérázný humor byl ale Jurajovi vždycky vlastní a ani s přibývajícím věkem nepolevuje. Fanoušci měli obavy, jestli jejich idol nechátrá příliš rychle, ale všechno je jen vtipná reakce na současné dění. Od natáčení oblíbené pohádky uplynulo už 42 let, a tak je logické, že se hlavní protagonisté změnili. Herec stárne úměrně počtu svíček na narozeninovém dortu, švih svému zjevu dodává ikonickými brýlem s kulatými obroučkami a sedmdesátku vyhlíží plný elánu.