Herecká kariéra v nedohlednu

Julianne Moore se narodila v roce 1960 do rodiny amerického vojenského soudce a skotské psycholožky. Když se celá rodina přestěhovala do německého Frankfurtu, pustila se Julianne se vší vervou do studia. Sen o kariéře doktorky se rozplynul v momentě, kdy excelovala ve školním divadelním kroužku. Svůj život nasměrovala k umění. I když rodiče velmi hlasitě protestovali, prosadila si svou. Začátky byly krušné, mezi podřadnými konkurzy si přivydělávala jako servírka a několik měsíců marně čekala na zajímavou nabídku. Epizodní role v telenovele The Edge of Night, thriller Ruka na kolébce, Proměna Betty Lou nebo snímek Benny a Joon, kde si zahrála vedle vycházející hvězdy Johnnyho Deppa, a Uprchlík s Harrisonem Fordem byly těmi střípky, které ji dovedly až k branám Hollywoodu.

Se vší parádou

Vstupenkou mezi opravdové herce byl pro ni přelomový film Prostřihy, za který získala Zlatý globus. Zrzka s podmanivým pohledem spolupracovala s těmi nejlepšími. Steven Spielberg ji obsadil do Jurského parku, Alfred Hitchcock do Psycha, zahrála si po boku Sylvestera Stallona, Antonia Banderase i Matta Damona ve filmu Hříšné noci, za který si vysloužila první oscarovou nominaci. Přes úspěchy filmů Soukromé životy Pippy Lee, Děcka jsou v pohodě, Bláznivá, zatracená láska a Hunger Games se dostala až na vrchol, kdy za ztvárnění lingvistky trpící Alzheimerovou chorobou proměnila nominaci ve zlatou sošku. Mezi smrtelníky ji vrátila Zlatá malina za propadák Sedmý syn.

Soukromí pod pokličkou

Osobní život Julianne Moore neskrývá žádné kostlivce. Má za sebou jedno neúspěšné manželství. Od roku 1996 se objevuje po boku Barta Freundlicha, se kterým má syna Caleba a dceru Liv, svou věrnou kopii.

Pihy sem, pihy tam

Jako teenager a dospívající dívka Julianne trpěla. Po obličeji a ramenou měla rozesety stovky pih a k tomu ty nemožné zrzavé vlasy. Tenkrát by se vysmála všem, kteří by se ji snažili přesvědčit, že jednou bude hvězdou reklamních kampaní, módní ikonou, vzorem a jednou z nejpřitažlivějších žen světa.