Cesta vzhůru

Plány stát se lékařkou vzaly za své, když ji učitelka na střední škole přemluvila, aby se zapojila do divadelního představení. Její výkon si získal tolik obdivu, že začala uvažovat o kariéře herečky. Přijetím na Bostonskou univerzitu, kde nakonec v roce 1983 odpromovala, bylo rozhodnuto. Sám titul ale ke slávě nestačí. Trpělivost, kterou Julianne dostala do vínku od svých rodičů (otec byl vojenský soud a matka psycholožka), se vyplatila. Několik let pracovala jako servírka a marně vyhlížela roli, která by ji vynesla ke hvězdám. Zlom přišel až v roce 1994, kdy si režisér Robert Altman poskládal její "štěky" na filmovém plátně i v divadle a dal jí šanci prosadit se. Drama Prostřihy jí skutečně otevřelo brány do Hollywoodu.

Julianne sázela na přirozenost, minimum make-upu a přirozeně zrzavé vlasy. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ze začátku tak moc netlačila na pilu při výběru rób. Vedle dalších vycházejících hvězd jako třeba Cate Blanchett vypadala jako věčná snaživka bez špetky vkusu. Vyčesané drdoly, šaty hodící se spíš na maturitní ples, rudá rtěnka a střihy až nápadně upozorňující na ženské tvary - to není ta správná cesta!

Okázalost

S přibývajícím věkem a armádou stylistů se hereččin styl dotáhl k dokonalosti. Není perfektní a bezchybný, ale má svůj jasný rukopis, který se jen těžko předvídá nebo napodobuje.

Na honosných akcích, předávání Oscarů nebo slavných filmových festivalech dokáže prodat i tu nejvyšší krejčovinu a modely haute-couture. Jejím poznávacím znamením jsou třpytivé materiály, flitry, peří, kůže, semiš, třásně a brokát. Kombinuje barvy, nebojí se ukázat nohy, ani se zahalit do tylu nebo oversize střihu. V galerii najdete nepřeberné množství inspirace.

Šedá myš

Mimo hledáčky fotoaparátů sází na pohodlí. Módu, která ani bez výrazných prvků v jejím podání nepostrádá švih, si může dovolit každá. Modelkovskou uniformu - bílé tričko, skinny, pérka a béžový kabát - nosí s takovou lehkostí, že by jí málokdo hádal blížící se šedesátku. A jako doplněk volí výrazně mladšího manžela!

Lekce stylu

Filmový festival v Karlových Varech je každoročně přehlídkou českých modelek, hereček a snaživek. Módní policie je ve střehu a komentuje každý pokus o originalitu. Ať se budou české hvězdy snažit sebevíc, je víceméně jisté, že dostanou od Julianne Moore pořádnou módní lekci. V Cannes předvedla malou ochutnávku, kdy se zahalila do výrazné zelené nebo zkombinovala stříbrnou řízu s lososovou vlečkou.