„Mívala jsem chuť k jídlu i životu a to je teď pryč. Chci odjet na nějaké místo, kde můžu nad něčím žasnout. Pojedu do Itálie, pak do Indie a nakonec na Bali,“ říká v úvodu nového filmu Jíst, meditovat, milovat. Její hrdinka se tak snaží svérázným způsobem vzpamatovat z bolavého rozvodu a zbavit se depresí. Na cestách po světě hledá také novou lásku. Je to ideální prostředek v boji proti krizi středního věku.

„Celé natáčení pro mě byl obrovský luxus, poznala jsem nejen úžasná místa, ale ochutnávali jsme také místní speciality,“ vzpomíná na uplynulý rok herečka. Podotýká, že práce na filmu pro ni měla i duchovní rozměr. Byla to prý cesta za sebepoznáním, Julia našla klid a harmonii v duši. „Když jsem se vrátila domů, cítila jsem na sto procent, jak je můj život naplněný,“ dodává.

Julia hinduistka

„Nic mě na Julii nepřekvapí, je opravdu taková, jakou ji vidíte. Co jsem nevěděl, je to, že je s ní taková legrace,“ nechal se slyšet režisér snímku Ryan Murphy. Rád si z ní občas utahuje, když mluví o scénách, které vznikaly v Itálii.

Julia si totiž zamilovala pizzu, jenže pak jí musela sníst před kamerou tolik, že se jí začala přejídat. A navíc tím utrpěla její štíhlá linie. Podle Murphyho přibrala aspoň pět kilogramů, herečka se však brání, že to byla jen tři kila, která už dávno shodila.

Ze všeho nejvíc ji ovšem poznamenal pobyt v Indii, kde žila nejen s lidmi ze štábu, ale i se svými pětiletými dvojčaty Hazel a Phinnaeusem a tříletým benjamínkem Henrym. S dětmi se vlastně do Indie vracela, jelikož tam strávila předtím dovolenou také s manželem, kameramanem Dannym Moderem.

Už tehdy ji oslovilo zdejší náboženství natolik, že se nakonec stala praktikující hinduistkou. Celá její rodina chodí dnes pravidelně do chrámu „zpívat, modlit se a slavit“.

Kdo je po kom?

Když nedávno obletěly svět snímky pětiletých dvojčat, bylo na první pohled zřejmé, jak byly karty rozdány: malý Phinn se svými nazrzlými vlasy je podobný matce, blonďatá Hazel zase jako by oka vypadla tátovi Dannymu. „Jenže není tak klidná jako tatínek, ráda se prosazuje a vede si svou.

A Phinn? To je prostě malý rošťák,“ rozplývá se nad svými staršími potomky Julia. Není divu, že oscarové umělkyni, kterou proslavila přesně před 20 lety romance Pretty Woman, přezdívají Pretty Mammy. Kráska totiž v posledních letech s oblibou roztrubuje do světa, že celý život snila o spoustě vlastních dětí a pevném rodinném zázemí.

Tím, že vozí děti na natáčení, předvádí v praxi, jak také lze skloubit kariéru a mateřství. Jenže zlí jazykové dodávají, že tak spoluvytváří falešný mýtus hollywoodské supermatky, která má na rozdíl od normálních smrtelnic po ruce armádu chův, zdravotních sester, bodyguardů a nakonec rovněž astronomické honoráře. Její prohlášení, že by zvládla i pět ratolestí, tak bere za své.

Mimořádné mámy

„Vím jistě, že už se nikdy nebudu nudit. Nemám čas se zabývat věcmi, které mi dříve připadaly důležité. Moji malí zlodějové času mi to nedovolí,“ říká s úsměvem.

Když se jí nedávno zeptali v jedné televizní show, zda by si přála, aby se potomci vydali v jejích šlépějích, odpověděla: „Určitě není můj sen, aby se začali brzy objevovat v dětských rolích, nelíbí se mi to. Můj instinkt mi velí, aby si dali na čas. Pokud by měli umělecké vlohy, nebudu jim bránit uplatnit se, avšak také jim nechci zametat cestičku,“ tvrdí diva, jež působí poslední dobou tovněž jako producentka.

Pod jejím vedením momentálně vzniká nový dokumentární seriál s názvem Mimořádné mámy. Je určen pro novou kabelovou televizi americké moderátorky Oprah Winfrey. Každá matka podle Julie Robertsové dělá den co den úžasné věci. „Ale objevili jsme některé, které jsou opravdu mimořádné, a tak o tom připravujeme pořad,“ poodhaluje tajemství nového projektu.

Miliony za krásu

Julia Robertsová inkasovala v dobách své největší slávy za film částku 25 milionů dolarů. Vděčí za to – navzdory tomu, že se jí nedostalo klasického hereckého vzdělání – především svému talentu. Za zářnou kariérou však stojí stejnou měrou její nevšední krása.

Letos ji časopis People již počtvrté ohodnotil jako Nejkrásnější ženu světa, přičemž v čele žebříčku prestižní stovky Nejkrásnějších lidí světa se ocitla podvanácté. „Nikdy nevypadala lépe, vyzařuje z ní spokojenost,“ tvrdí režisér Ryan Murphy. Herečka současně vystupuje jako zavilá odpůrkyně plastických operací a stává se zanícenou propagátorkou přirozeného stárnutí.

Možná o to víc se o spolupráci s ní perou přední světoví návrháři i kosmetické firmy. Umělkyně, jež se stala například novou tváří značky Lancôme, je momentálně před podpisem další smlouvy, která by mohla taktéž vejít do historie.

Zmíněný kosmetický gigant si nemůže vynachválit dosavadní spolupráci, Julia prý zvedla za krátkou dobu tržby natolik, že na ni čeká lukrativnější smlouva: možná až na neuvěřitelných 50 milionů dolarů! Docela slušný výdělek pro matku tří dětí, co?

Co o Julii Fioně Robertsové možná nevíte

  • Narodila se 28. října 1967 ve Smyrně v americkém státě Georgia.
  • Za roli Vivian ve filmu Pretty Woman (1990) obdržela honorář 300 000 dolarů.
  • Oscarovou sošku si odnesla díky dramatu Erin Brockovich.
  • Je proslulá svými hvězdnými manýrami a silnými emocionálními výbuchy na place.
  • Ráda relaxuje u ručních prací, především u pletení.
  • Brzy se objeví v novém filmu Toma Hankse Larry Crowne.