Když vyslovíte jméno Julia Roberts, jedním dechem k tomu musíte dodat Pretty Woman. Snímek, který letos slaví třicet let od premiéry a učinil z ní star, jednoduše z hlavy vymazat nelze. Stačilo ale málo a žádná romantická pohádka pro dospělé by nevznikla. Původně se mělo totiž jednat o drsné sociální drama z prostředí prostitutek a drog. Produkční společnost, jež Julii původně angažovala, ale zkrachovala – tři dny potom, co mladá herečka podepsala smlouvu. „Projekt koupilo studio Disney a dostal jej na starost režisér Gary Marshall. Byl to fantastický člověk a tak nějak cítil, že by bylo slušné se se mnou alespoň potkat, když jsem v tom původně měla hrát,“ vzpomínala během oslav letošního výročí. Marshall měl však zálusk na tehdy „áčkové“ slavné herečky, kterým chtěl svěřit roli Vivian. Třiadvacetiletá začínající Julia ho ale okouzlila natolik, že si nakonec zvolil právě ji. Zbývalo pak definitivně přesvědčit ještě Richarda Gerea, tehdy už známého a uznávaného herce, aby se přidal. Během jednoho z přípravných rozhovorů s Julií mu Marshall zavolal, aby se ho zeptal, jak jim jde „sbližování“. „Během toho telefonátu Julia popadla kus papíru a napsala na něj ‚Prosím, řekni ano‘. Tak jsem souhlasil,“ vzpomíná na osudový okamžik i ve své kariéře Richard Gere.

Jak to je s mojí prací

Že je Julia slavná, to si připomínat nemusíme, ona sama však jednoho krásného dne musela přiznat vlastním dětem, jak to s její prací vlastně je. „Samozřejmě že se nakonec musely dozvědět, že jsem tak trochu slavná. Tehdy jsem se to snažila vysvětlit tak, že jednoduše hodně lidí asi možná vidělo moje filmy, a můžou vědět, kdo jsem. Okamžitě pak následovala otázka: ‚A to jsi jako slavnější než Taylor Swift?‘ Mám ale pocit, že jim ta pravá podstata slávy zůstane ještě nějakou dobu skryta, což je jen dobře,“ popsala rodinné hovory v rozhovoru pro časopis Harper’s Bazaar.

Julia žije s manželem a dětmi v kalifornském Malibu a svůj život popisuje jako domácký a jednoduchý. Vstává v půl šesté, udělá dětem snídani a pak je odveze do školy. Uklidí a jde třeba s kamarádkami na procházku. S úsměvem také dodává: „A jistě vás nepřekvapí, že taky chodím sama do samoobsluhy nakupovat, protože, světe, div se, někdy třeba potřebujeme toaletní papír. Občas mě lidé poznají, ale většinou mi jen říkají, že jsem Julii Roberts strašně podobná!“ V posledních letech herečka trochu zvolnila pracovní tempo, v českých kinech jsme ji naposledy mohli vidět v roce 2017 v rodinném příběhu (Ne)obyčejný kluk. „Mám to teď tak, že prostě spíš čekám, jaký scénář mě potká, než abych je aktivně vyhledávala. Je to pro mě zábavnější a navíc mám poměrně vysoko posazenou laťku – aby mě něco zaujalo a přinutilo opustit rodinu, domov a odjet pryč, musí to stát za to. Když pak už nakonec stojím na place, někdy mě napadá: Ježišmarjá, já tu předstírám, že se jmenuju Jaa a pracuju v bance – to je přece směšné, vždyť jsem dospělá ženská,“ usmívá se, ale dodává, že o herecké pauze nepřemýšlí. Není už ovšem tak soustředěná na kariéru. „Když jsem byla mladší, byla jsem svou vlastní prioritou. Byla jsem jako sobecký spratek, co pobíhal kolem a natáčel filmy jeden za druhým,“ říká pro Harper’s Bazaar..

Ale to se změnilo – dnes žije Julia pro svou rodinu. Změnu však nedatuje prvním dítětem, ale seznámením se svým manželem, kameramanem Danielem Moderem. „Když přemýšlím o tom, co tvoří můj život, co mi dává smysl a co mi dodává pocit vnitřního tepla a světla, je to on.“ Ti dva spolu natočili už několik snímků – častokrát si to Julia sama výslovně přála. „Je to příjemné, uklidňující a zároveň totální hrůza,“ říká Julia, „což je dobrá kombinace. Pro mě je to občas vážně psychický teror, protože člověk, kterého ho chci oslnit a zaujmout co nejvíc, se na mě pořád dívá!“

Vánoce podle Julie

Jako matka tří dětí si dává na přípravách vánočních svátků záležet, ovšem nijak to prý nepřehání. Za středobod všeho sama považuje velkou, vřelou a pohodovou vánoční večeři – k ní však také patří diskutabilní plánování jídelníčku na sváteční den. „Mám tuhle čistě praktickou vánoční výzvu ráda – co během dne jíst, aby se všichni dostatečně těšili na večeři, nebyli na jedné straně hladoví a na straně druhé přetláskaní sladkostmi. Zároveň mám takový svůj soukromý zvyk, nebo spíš zlozvyk. Ráno, když ještě všichni spí, si dopřeju cukroví k snídani. Když se děti vzbudí, jim cukroví k snídani zakazuju,“ přiznává pro výše uvedený zdroj svůj hřích s úsměvem. Jelikož se v Americe dárky dostávají pětadvacátého prosince ráno, oči všech se upínají k obývacímu pokoji s dárečky. „Máme takový zvyk, že do zavřeného pokoje prostě nikdo nejde sám, vstupujeme tam vždycky společně,“ vypráví Julia a přiznává, že Vánoce se u ní doma neobejdou bez dvou amerických filmových klasik – animovaného Snoopyho o Vánocích a černobílého rodinného příběhu z roku 1946 Život je krásný.

Vypadá to, že po letošní vánoční pohodě se pustí zase do práce – tentokrát si vybrala připravovaný seriálový projekt s názvem Gaslit. Měl by vyprávět příběh nechvalně proslulé aféry Watergate prostřednictvím jejích dosud opomíjených či zapomenutých protagonistů. Herečka se v něm objeví v čele jinak výhradně mužského osazení – uvidíme Seana Penna, Armieho Hammera nebo Joela Edgertona. Julia na sebe kromě role manželky ministra spravedlnosti v Nixonově administrativě vzala také úlohu producentky seriálu.

Julia a Daniel Moder

Julia byla poprvé vdaná v letech 1993–1995 za country zpěváka Lylea Lovetta. V roce 2001, po třinácti letech, ukončila vztah s hercem Benjaminem Brattem, protože se v roce 2000 zamilovala při natáčení snímku Mexičan do kameramana Daniela Modera. Po jeho rozvodu se v červenci 2002 vzali na Juliině ranči v Texasu. Hosté netušili, že se sjeli na svatbu – mysleli si, že jen budou ve velkém slavit Den nezávislosti! V roce 2004 se jim narodila dvojčata (prý je to v rodině Robertsů poměrně běžné), holčička Hazel a chlapec Phinnaues, o tři roky později ještě syn Henry.

V čem můžete vidět Julii Roberts

Notting Hill (1999)

V oblíbené romantické komedii ztvárnila americkou filmovou hvězdu Annu, která se během natáčení v Londýně zamiluje do plachého majitele knihkupectví (Hugh Grant).

Sněhurka (2012)

Dobrodružné a vizuálně opulentní zpracování klasické pohádky jí přineslo roli zlé královny, na které si Julia smlsla. Krásné princezně Sněhurce propůjčila tvář Lily Collins.

Pretty Woman (1990)

První hlavní role ji učinila známou po celém světě. I třicet let po premiéře zůstává romantická komedie režiséra Garryho Marshalla milovanou filmovou klasikou.

Nevěsta na útěku (1999)

Třikrát utekla od oltáře svým ženichům, až se z jejího příběhu stal novinový hit. Když se ale objeví novinář, který se chystá napsat reportáž o další svatbě (Richard Gere), je vše jinak.

Blízko od sebe (2013)

Jednu ze tří dcer, jež přijely za zatrpklou matkou na otcův pohřeb, si zahrála také Julia. Hvězdně obsazený snímek s Meryl Streep, Ewanem McGregorem nebo Benedictem Cumberbatchem.

Kdo je...

  • Julia Fiona Roberts se narodila 28. října 1967 v americkém státě Georgia do umělecké rodiny. Rodiče byli divadelníci a vedli hereckou školu. Juliin starší bratr Eric je rovněž hercem, stejně jako neteř Emma.
  • Jako malá chtěla být veterinářkou, ale nakonec opustila vysokoškolská studia žurnalistiky a odešla do New Yorku, aby pracovala na své herecké kariéře.
  • Po menších rolích v seriálech se v roce 1988 objevila v nezávislém filmu Mystic Pizza a zaujala. Za vedlejší roli v tragikomedii Ocelové magnólie (1989) získala v třiadvaceti svůj první Zlatý glóbus. O rok později přišla hvězdná Pretty Woman a další Zlatý glóbus.
  • Za více než třicetiletou kariéru si zahrála ve více než padesáti snímcích, jako například Případ Pelikán, Svatba mého nejlepšího přítele, Spiknutí, Nevěsta na útěku, Erin Brockovich (Oscar a Zlatý glóbus), Dannyho parťáci, Na dotek, Soukromá válka pana Wilsona nebo Blízko od sebe.
  • Za roli Erin Brockovich jako první žena inkasovala dvacet milionů dolarů a několik let byla nejlépe placenou herečkou světa.
  • Po natáčení snímku Jíst, meditovat, milovat se z ní stala hinduistka. Věnuje se několika charitám, je dlouholetou podporovatelkou organizace UNICEF.
  • Svůj ikonický úsměv má prý pojištěný na třicet milionů dolarů.