Josef Maršálek společně s Mirkou van Gils Slavíkovou dostal nelehký úkol, vybrat nejlepšího amatérského pekaře z celé republiky. Na casting se přihlásilo 120 nadšenců do cukrařiny, kteří už ale museli projít přísným sítem produkce, před porotu už se tudíž dostali skutečně jen ti vybraní. Maršálek dokonce překvapil tím, že vše ochutnával.

"Ano, skutečně jsem ochutnával vše, nebylo nic, co by mě natolik odpudilo, abych to nejedl," chválil hvězdný porotce soutěžící. Ačkoliv prý máme v naší rodné zemi velké talenty, cukrařina prý podle Josefa za poslední desetiletí šla spíše směrem k úpadku. Čím to je?

Nejvíce za úpadek cukrářského řemesla můžou náhražky

I když Maršálek není zrovna přísný kritik, a naopak se v soutěži vždy snaží vyzdvihnout povedené části výrobků, obecně mu v Čechách vadí jedna věc, a to jsou levné suroviny, kterými se snaží pekaři nahradit ty kvalitní.

Snaha ušetřit nakonec finální výrobek podle slavného porotce pokazí a každý kdo má chuťové buňky musí poznat rozdíl.

"Náhražky, používání polotovarů, používání ingrediencí, které sem nepatří, dovolily českému cukráři zlenivět. Nejvíce ze všeho mi ale vadí nepravda, takže když přijdu do cukrárny a cukrář, nebo ten prodávající mě přesvědčuje o tom, že dostávám opravdu větrník s pravou šlehačkou a nebo že je to opravdu máslový věneček. Jenže já už od pohledu vidím pravý opak, tak tohle je to, co mně neuvěřitelně vadí. Mně to vadí do té míry, že bych vyletěl z kůže," řekl Maršálek svůj názor pro Seznamzprávy.cz.

Nemá rád lennost v řemeslu

Pro výše zmíněný deník ještě Josef Maršálek přiznal, že je rád, že se soutěž netočila letos. Mohla by totiž vzniknout situace, že by cukráři neměli z čeho péct.

Kvůli hrozbě koronaviru se totiž mnoho českých domácností zásobilo na měsíce, někdy i roky dopředu a tak z regálů zmizely těstoviny, rýže, ale právě i mouka, bez které by se pořad nemohl natáčet. Za deset dílů Peče celá země se spotřebovalo celkem 360 kilogramů této suroviny. Podobná situace se týká vajec, kterých padlo 2650.

"Pro mouku bychom museli do Grónska, nebo já nevím, kde jsou vajíčka nebo hladká mouka, včera jsem nekoupil 5 kilo hladké mouky, věřte mi to," přiznal překvapený porotce. Je tedy štěstí, že jsou díly předtočené z letních období, kdy ještě v Česku byl dostatek všeho a tak se diváci mohli od soutěžících přiučit nové triky a recepty.