Před několika měsíci se jistě těšila, že bude mít tatínka doma, ale opak je pravdou. Josef Laufer je stále v nemocnici, kde se ho lékaři snaží uvést do relativně normálního stavu.

„Podle mě budou mít letos komplikované Vánoce úplně všichni, takže i já, a to bez ohledu na to, jestli rodiče jsou nebo nejsou nemocní. Táta bude v nemocnici, to je dané,“ konstatovala smutně dcera Ester pro web eXtra.cz.

„U něj je zdravotní riziko velmi vysoké, což je ale pro všechny. A co se týče mámy, tak pokud se všechno povede, vyjdou všechny testy, aspoň maminka by mohla být s námi na Štědrý den doma,“ doufá Ester. Irena Greifová totiž před lety prodělala toxický šok a musela se všechno učit znovu.

Vypadalo to, že nepřežije, ale manželka Laufera zabojovala. Potřebuje však nepřetržitou péči. „Pro rodinu by byla velká vzpruha, kdybychom mohli mít maminku na Vánoce doma. Závisí to na testech, na celkové situaci,“ vysvětluje.

„Mým hlavním cílem ale je, aby se rodiče dostali domů skutečně až ve chvíli, kdy to bude pro jejich zdraví opravdu dobré. Rozhodně nechci, aby šli domů co nejdřív, ale až když to skutečně půjde,“ říká Ester, která se o rodiče svědomitě stará a zařizuje jim péči.

„Nechci udělat žádnou chybu, ohrozit je. Moje jediné vánoční přání je vlastně to, aby byli maminka i tatínek v pořádku. Přeju si to každodenně, je to momentálně i můj jediný cíl. Lidí, jako jsem já, o kterých se neví a nepíše a také mají strach o své rodiče, je ale spousta,“ podotýká Ester.

„Můj táta je nejpozitivnější člověk na světě. Nikdo nemá rád život tak jako on. Už jenom kvůli němu musím doufat a být stejně pozitivní,“ tvrdila už před několika měsíci.

„Je třeba věřit, že všechno bude dobré, a snažit se pro to udělat maximum. Má oslabenou imunitu, ale jinak je relativně zdravotně v pořádku. Musí se jen udělat vše pro to, aby nedostal covid on ani zdravotnický personál kolem něj,“ pokračovala.

„Tomu jsem nehynoucím způsobem vděčná. Všichni, kteří se o otce denně starají, pouští mu muziku, jsou skvělí. Vím, že takové chování není úplně všude a úplně automatické, tak si toho o to víc vážím,“ dodává Ester, pro kterou by bylo zdraví rodičů tím největším dárkem.