Josef Carda se narodil v roce 1956 v Ústí nad Labem. K divadlu mě díky otci, který ochotničil, velice blízko. Už jako dítě se u něj projevoval velký komediální talent, bohužel mu ale režim nedovolil studovat herectví. Technické obory v Liberci ani v Brně ale nebyly pro něj a vydržel tam sotva týden. K hraní se ale nakonec dostal, i když poněkud netradiční cestou. Díky jazykovému kurzu němčiny získal roli ve filmu Tři králové režiséra Karla Kachyni. Dostalo se mu tak dobrého renomé, že byl přijat na JAMU a mohl začít žít svůj sen.

Divadlo jako lék

Jeho život dodnes ubíhá ve velmi vysokém tempu a je otázka, je-li to na škodu. Jen díky divadlu totiž s manželkou překonal zdravotní problémy. Když jí diagnostikovali Non-Hodgkinův lymfom, což je závažné onemocnění krve a lymfatických uzlin, byl Josef v tu dobu jako neřízená střela. Dopoledne točil s Richardem Genzerem, Michalem Suchánkem a Veronikou Žilkovou zábavný pořad Tele Tele, odpoledne daboval, večer hrál. Každý den se ale vracel k manželce Radce do rodinného domu v Českém středohoří.

V době, kdy bojovala s nemocí v konečném 4. stadiu a vyhlídky do budoucna byly nejisté, proslul komik výstupem na cenách Týtý. Petr Kotvald zrovna vystupoval se svou roztančenou písní Mumuland, když kumpáni Josefa Cardu vyburcovali k akci. Svlékl si košili, přiběhl na pódium a vetřel se mezi tanečníky. I když pobavil, byla to spíš jen snaha, jak na moment zapomenout na trápení na domácí půdě a život manželky visící na vlásku. Jen díky divadlu, kde mohl přepnout emoce a dát na frak strachu, ustál celou dobu bez úhony a byl své ženě ohromnou podporou. Naštěstí všechno dobře dopadlo a chemoterapie zabraly.

Nešťastný pád

I sám herec si ale vybral svůj díl smůly. Zachtělo se mu šťavnatých hrušek, a tak si pod strom postavil štafle, směle a v rozšlapaných botách vylezl až nahoru a začal se sběrem. Jen co žena zaplula zpátky do domu, následoval pád. Zachránil ho pes, který ji přivolal zpátky. Bylo to jako štěstí v neštěstí. Kdyby spadl přímo na beton, zřejmě by nepřežil. Ale i čtyři zlomená žebra, propíchnutá plíce a pneumotorax mu daly na čas stopku.

V divadle vystupoval téměř ve všech hrách bez alternací, a tak trpěl jako zvíře, protože se musel překopat program. Pro návrat do života si zvolil pátý říjen, ale zdraví se nelepšilo tak rychle, aby mohl hrát bez bolestí. Psychika utrpěla přímý zásah, zásadový herec si ale nedokázal představit, že by svůj závazek nedodržel. S Václavem Vydrou odehrál své první vystoupení po děsivém pádu v urputných bolestech.

Mezi lidmi je Josef Carda viděn zásadně s úsměvem od ucha k uchu, ale ani jeho život není jen přehlídka zábavy. Ovšem s úsměvem jde všechno líp!