Změna plánů

Herecká linka Kotrbové se začala psát už v roce 1961. Karel Kachyňa (†79) ji obsadil do filmu Trápení, kde si střihla roli osamocené dívky, která čas netráví se svými vrstevníky, ale útěchu hledá u divokého koně. Příběh byl herečce blízký, ke zvířatům měla vždycky blízko. Ve filmu zazářila a dostala nabídku vinohradského divadla na hostování ve hře Hon na čarodějnice. Postava Betty Parisové Kortbovou pohltila a zapomněla na svůj sen studovat veterinární lékařství. V roce 1969 absolvovala na DAMU a naplno se vrhla do práce.

  • Zlaté kapradí
  • Místo v houfu
  • Utrpení mladého Boháčka
  • Honza málem králem
  • Pátek není svátek
  • Zlatovláska

Nedůstojně

Poslední film Smrt pedofila z roku 2003 byl posledním, ve kterém se Kotrbová objevila. Od herectví se začala pomalu odklánět už v 80. letech minulého století a zaměřovala se na dabing. Má krásný a zastřený hlas, který propůjčila Lorettě Swit (82). Postava Margaret Houlihan s ní zestárla. Obě herečky nepojí jen seriál M.A.S.H., ale i marný boj se stárnutím.

Pryč ze scény

Když se Kotrbová rozhodla pro ukočení kariéry, pátralo se po důvodu. Jedni si mysleli, že je jí pozornost médií na obtíž a touží po klidu. Druzí byli přesvědčení, že nechce, aby ji lidé viděli stárnout a radši zmizela ze scény. Jiní měli za to, že herectví brala jen jako práci a s bohatstvím z restitucí se nemusela lopotit za každou korunou.

O svém životě má jasno: "Já už jsem si svojí slávu užila. Jediné co chci, je žít v klidu v souladu s přírodou a se zvířátky. Já už jsem osoba neveřejná a tak to i zůstane."

Po svém

Díky dědictví po otci se nemusí bát o peníze. Do klína ji spadl mnohamilionový majetek a několik činžovních domů v Praze. V Ludvíkově pod Smrkem si pořídila rozlehlý ranč a chová tam milované koně. Na samém severu Čech tráví většinu času i se svými třemi dětmi, které má z manželství s Jiřím Novotným a hercem Zdeňkem Žákem (67), a vnoučaty.

K rozhodnutí dožít o samotě přispěl i bouřlivý rozvod se Žákem. Ten se po krachu manželství znovu oženil a Kotrbovou nechal se třemi dětmi samotnou. Zatímco Kotrbová chtěla ve vztahu velet, herec si nenechal diktovat.