Diskutujte: Postrádali byste Jolanu Voldánovou na televizní obrazovce, nebo je čas na nové tváře?

Zatímco pro Jilanu Voldánovou (43) jsou opravdovým štěstím drobnosti, pro jiné to může být chvíle, kdy ji vidí v televizi. Skutečně nám z ní tato oblíbená moderátorka zmizí?

Každý den je pro každého z nás novou výzvou, dalším krokem dopředu (nebo taky zpátky!), dalším stupínkem vnitřního dozrávání… Stejně jako je tomu v případě této moderátorky. „Asi se už dostávám do věku, řekněme opravdové dospělosti (smích), kdy se mi mnohem častěji vybavují okamžiky z dětství a mládí, a já si s velkou láskou vzpomenu na konkrétní situaci, zážitek. Jaké to bylo, když jsem poprvé jako holčička spala na seně, dodnes cítím tu vůni. Jaké to bylo, když mě babička provázela po Praze, nenásilně obeznamovala s její historií, což mi hlavou proletí pokaždé na konkrétních místech…“ A spousta lidí má se jménem Jolana Voldánová spojené místo pražských Kavčích hor. Místa, odkud už 19 let vstupuje do našich domácností.

Nedávno proběhlo médii, že zřejmě z České televize odejdete.
Tak to vás moc neohromím, protože to není o tom, že bych odcházela z České televize a přecházela na jinou. O této změně zatím nic nevím a předpokládám, že by moji nadřízení byli natolik korektní, že bych byla první, kdo se to dozví! Nebo ne?

Dobře, ale je fakt, že určitou jistotu máte jen do března.
Ano, Události se od dubna změní. A od loňského října se ví, že jedna z těch změn se týká i moderátorů. Pokud se tedy naplní vize nového vedení, bude hlavní zpravodajskou relaci Události od dubna moderovat vždy jen jeden moderátor. Je tedy logické, že praxe, kdy divák vidí v událostech dva moderátory, nejspíš od dubna skončí.

Nechce se mi věřit, že by televize propustila právě vás.
Tím, co jsem řekla, nic nenaznačuju, protože opravdu nic nevím. Neznám ani konkrétní termín, do kdy by o nových tvářích událostí mělo být rozhodnuto. Fakt je, že změnu Události potřebovaly jako sůl. A jestli s tvářemi novými nebo staronovými je teď, kdy si spolu povídáme, stále ve hvězdách. Pokud to vezmu z pohledu diváka, tak se ptám, co je neměnného? Možná Národní divadlo jako budova. A život je přece o změnách. Zpravodajství v České televizi dělám 19 let a minimálně je teď ta chvíle zamyslet se, kam a jestli se posunout. Nic víc nic míň.

Kam?
To je otázka. Já jsem ale mluvila o zpravodajství jako takovém a i to je o řadě jiných pořadů než jsou jen zprávy. To za prvé. A za druhé, Česká televize skýtá řadu dalších možností. A to ani nemluvím o dalších alternativách, ať už televizních či rozhlasových Ale teď se tím nezabývám akutně. Počkám si na nabídku od svého stávajícího zaměstnavatele. Jsou nabídky, které se neodmítají a pak takové, které odmítnout lze. Uvidíme.

Jste hodně intuitivní člověk, vaše vnitřní já vám v tomto ohledu „prozradilo“ co?
Vůbec nic. Opravdu jsem v klidu. U mě intuice funguje nebo spíš silněji ji vnímám v okamžiku něčeho nového, zrodu, na křižovatce, v bodě zlomu. A teď to není ani jeden z těch případů, zatím, v tuto chvíli, kdy spolu mluvíme. Intuice je fajn, ale velmi často se pere s rozumem. A to že občas potlačíme intuici ve prospěch rozumu a naopak, ještě neznamená, že se nakonec rozhodneme správně. Život je o překvapeních, občas i těch nemilých, a tak to prostě je… Ale takový zásadní a hodně pravdivý fakt je, že člověk by měl od určitého věku dělat pouze to, co on sám chce. Nebo o to alespoň hodně usilovat.

Celý rozhovor si přečtete v novém čísle týdeníku Vlasta, další informace naleznete také na novém serveru www.vlasta.cz

Tip KAFE.cz

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.