Málokterý seriál začíná smrtí hlavního hrdiny. Kobra 11 je výjimkou. Pamětníci si možná vzpomenou, že hned ve druhé epizodě zemřel při akci komisař Rainer Strecker. A jak se na správný doják patří, skonal přímo v klíně televizního parťáka Franka Stolteho, kterého hrál Johannes Brandrup. Ten pak dostal jako náhradu Erdogana Atalaye. Nikdo tenkrát netušil, že maličký herec s tureckým jménem v seriálu vydrží dvě dekády a prokáže obdivuhodnou vytrvalost. Jen tak mimochodem: za tu dobu vystřídal už sedm parťáků a v nadcházejících dílech dostane osmého. Brandrup naopak ze seriálu co nejrychleji zmizel.

Exotická láska

Německý otec a ruská matka se na něj poprvé usmáli 7. ledna 1967 ve Frankfurtu nad Mohanem. Johannes byl odjakživa živé dítě a rád se předváděl. Z Wies­badenu, kam se rodiče přestěhovali, ale v 17 letech utekl. Zamířil na uměleckou školu ve Walesu. „Byl jsem mladý a chtěl jsem poznat svět," vzpomínal na dva roky, kdy s vrstevníky z celého světa studoval v prostorách starobylého zámku. „Měli jsme společné snídaně v obrovském rytířském sále. Moc se mi to líbilo," líčil Johannes.

Naučil se základy většiny divadelních profesí od osvětlovače po režiséra. Kromě nových zkušeností tam potkal i životní lásku. O dva roky mladší Branwen Okpak pocházela z Nigérie a po dokončení školy ve Walesu zamířila s Johannesem do Německa, kde začali studovat herectví na univerzitě v Essenu.

Přišel o všechny úspory

V roce 1991 se vzali a později se jim narodili dva synové. I na prahu dospělosti na ně Johannes dohlíží ostřížím zrakem. Sám má na dobu dospívání špatné vzpomínky. „Byl jsem závislý na jedné počítačové hře. Do automatu jsem házel další a další mince. Přišel jsem prakticky o všechny úspory," nezastíral.

Na televizní obrazovce se poprvé objevil v roce 1994 a hned dostal cenu pro nejlepšího mladého herce. Krátce poté začal natáčet Kobru 11, ale po devíti epizodách dal roli sbohem. „Nemám rád dlouhé seriály," pokrčil rameny Johannes. Na filmování však ani v nejmenším nezanevřel. Hovoří plynně anglicky, rusky a italsky, takže natáčí prakticky po celé Evropě. Kromě toho hraje v divadle a pracuje jako režisér.

Jeho manželka se v roce 2011 vrátila do Afriky, kde natočila dokument o nevlastní sestře amerického prezidenta Baracka Obamy. Film pak posbíral několik cen.

Johannesovo manželství pak bohužel zkrachovalo. V posledních letech žije s další exotickou kráskou, herečkou Mary Ann Zarateo.