Ti mu nabízejí jednu roli za druhou.

Povídali jsme si s ním nejen o práci, ale i o jeho názorech na ženy, lásku či politiku.

Když pomineme fyzickou stránku, v čem spatřujete hlavní rozdíl mezi mužem a ženou?

Podle mě… žena dokáže mnohem líp pochopit situace a lidi kolem sebe, pomáhá jí v tom přirozený instinkt. Ale 90 procent ženských vlastně neví, co chce. Naproti tomu muž povětšinou ví moc dobře, co chce, co má rád, ale vůbec se nesnaží pochopit druhý. Mluvil bych v tomhle případě taky tak o 90 procentech.

Myslíte si, že je to nepřeklenutelný rozpor? Mohou spolu takové dvě zcela rozdílné bytosti z jiného světa vůbec žít?

Určitě, vše se dá, kdyby to tak nebylo, tak jsme dávno vyhynuli. Mají to v moci ženy. Jsou to pořád hlavně ony, kdo vychovávají děti a tedy i muže. Tudíž neříkám, že je vše dokonalé, ale mají nás víceméně takový, jaký chtějí.

Jste mladík, nicméně už jistě víte, že pro muže je obtížné ženy pochopit, jejich náhled na svět, přístup k životu. Nebo jste je snad pochopil?

Nepochopil jsem je, ale pochopil jsem, že ty rozdíly jsou správně. V podstatě souhlasím i s tím nejprimitivnějším rozdělením: žena – matka, hospodářka / muž – lovec, živitel. Samozřejmě při zachování práva pro obě pohlaví uspořádat si svůj život jinak. Ale stejně si myslím, že je to takhle v těch 90% správně a přirozený.

Mají muži nevěru v genech?

Myslím si, že o trochu víc než ženy jo.

Může podle vás být nevěrný muž, který přitom jedním dechem tvrdí, že je zamilovaný?

Dneska se zamilovaností i láskou nazývá kdeco. Ale i myšleno upřímně, je to skutečně možný. Ale i u žen.

Jaký je váš názor na lásky na jednu noc?

Pokud jsou oba volní, proč ne?

A na lásku za peníze? Dokážete pochopit muže, kteří takových služeb využívají?

Snažím se spíš lidi pochopit než soudit, to patří i k mojí práci. A za určitých okolností se tohle dá pochopit docela snadno.

Jaký typ žen se vám líbí? Blondýnky, tmavé?

Líbí se mi hezký holky. (směje se)

Co je pro vás u ženy to nejdůležitější, co vás přitahuje?

Mně se vždycky hrozně líbily holky, co se smějou. Vždycky mi to evokuje určitou zdravost, citlivost, vitalitu, živost a teda i vzrušivost. Prostě bejvaj takový dobře prokrvený... :-)

Na co se bezděky u ženy nejdřív podíváte, když se s ní setkáte face to face? Do výstřihu, jako většina z nás?

Na oči a hned jak nejsme face to face, tak na zadek a nohy.

Věříte v lásku na první pohled?

Ne, na zamilovanost na první pohled, to je rozdíl.

Co říkáte vztahům partnerů, které dělí třeba třicet let, dokážete to pochopit? Dovedete si představit, že byste měl třeba padesátiletou partnerku či milenku?

Co se týče rozdílů ve vztahu, jsem rasově, ideologicky, věkově, národnostně, ekonomicky a jakkoli tolerantní. Kdybych si já našel dvoumetrovou, padesátiletou, levicově smýšlející, chudou Keňanku a miloval jí, tak si do toho rozhodně kecat nenechám. (směje se)

Vidím, že máte v lásce jasno, podívejme se pro změnu na váš pracovní život. Myslíte si, že jste dítě štěstěny, když jste se tak zázračně prosadil? Mimochodem si myslím, že bez talentu by vám štěstí stejně nepomohlo…

Děkuju Bohu za obojí, vím, že jsem měl ohromný štěstí a že jsem do vínku dostal docela fajn věci, který dělají můj život zajímavým, ale uvědomuju si právě to, že každý jsme jiný a ve finále máme každý stejnou cenu. Nejvíc to vystihuje „nad nikým se nepovyšuj a před nikým se neponižuj“, jak jednoduchý.

Prozraďte nám, na čem profesně v současnosti děláte, jaký film s vámi půjde brzy do kin? Máte i jiné profesní aktivity než herecké? Co divadlo? Moderování? Jiné múzy, třeba zpěv? Což takhle módní molo?

1. října jde do kin film Tomáše Vorla „Ulovit Miliardáře“, kde hraju možná svou nejvýraznější zápornou postavu a ten film je neskutečně drzý, vtipný a přitom chytrý. Moc se na to těším. A taky jde na vánoce pohádka, kterou jsem točil s Hynkem Bočanem. Divadlo mi nějaký nabídnutý bylo, ale vždycky to ztroskotalo z časových důvodů. Moderuju téměř pořád, ale zpěv a modeling…? To je pravděpodobnější, že budu švadlena.

Co je podle vás vaše zatím nejvydařenější role, kde jste se cítil dobře a máte z té role i s odstupem času dobrý pocit?

Nedokážu mluvit takhle o rolích, ale z mých filmů mám nejradši Gympl, Rock podvraťáků a Peklo s princeznou.

Která role byla pro vás takovým tím hereckým protiúkolem?

Určitě ta v Ulovit Miliardáře.

Jak jste na tom se studiem?

Mám za sebou bakalářský studium, dál se uvidí. Jinak pořád studuju jazyky s Intactem.

Co je vaším profesním snem?

Chtěl bych mít velkou produkční společnost mezinárodních rozměrů a pomáhat nadějným tvůrcům z celého světa.

Vzpomenete si ještě někdy na Snowboarďáky? Myslím si, že to byl dost hustej film, ne?!

Samozřejmě si vzpomenu…je to moje slza v oku.

Nedávno opakovali Ro(c)k podvraťáků a Preparátor byl fakt výborná postava…

Jiří Mádl
Narodil se 23.9.1986 v Českých Budějovicích. Po absolvování základní školy studoval na Biskupském gymnáziu. Devět let, než si vážně poranil ruku, byl jeho hlavní zálibou hokej, příležitostně hrál v mládežnických divadlech. Psal scénáře, skládal písničky. V roce 2003 přišel zvrat v jeho životě, kdy na maminčino naléhání odjel na konkurs do Prahy na film Snowboarďáci, který ho katapultoval mezi mladé herecké talenty českého filmu. Film se stal trhákem a Jirka hvězdou. Šel z role do role, uplatnil se ve filmech různých žánrů, od rodinné komedie (Jak se krotí krokodýli) přes historickou fresku (Bathory) až po psychologický příběh (Děti noci) a pohádku (Peklo s princeznou). Myslí ale i na zadní „neherecká“ vrátka. Po maturitě začal v roce 2006 studovat sociální a masovou komunikaci na Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze, kde získal bakalářský titul.

Že jo??? Já myslím, že to je hrozná pecka. Nejlepší Janákův film! A možná nejlepší černá komedie u nás. Chtěl bych být za ten film skromný, ale mám lhát? Fakt je to dobrej biják , viva Karel!

Jak se vám ve filmu pracuje se sprostými slovy, když si pak představíte, jak na velkém plátně v kině hřímáte takové nějaké jadrné slovo, všichni se smějí, či pohoršují…

Mám u toho takové chvění v podbřišku :-).

Mnoho vašich slov či hlášek přejala mládež do svého slovníku, jaké máte nejraději? Štěrbiny, stříkej, hustý prkýnko?

Štěrbiny! Zaprvé jsem je vymyslel já a za druhé je lidi fakt začali používat.

Mimochodem, vídáte se někdy s Vojtou Kotkem?

Teď zrovna dost. Připravujeme pořad Stahovák a navíc jsem Vojtovi hrál v jednom studentským filmu, co režíroval. Je to šikula ten kluk!

Na závěr trochu životního stylu, žijete zdravě, cvičíte? Zasportujete si občas?

Hraju vcelku pravidelně hokej a fotbal. A žiju, myslím, docela zdravě. Nejradši mám krvavej hovězí steak na jakýkoliv způsob. Kdo řekne, že je to nezdravý, tomu zlomím nohu. (směje se)

Jaká se vám líbí muzika? Kterou naopak nesnášíte?

Už léta se to nemění. Robbie Williams, Michael Jackson, Norah Jones, Eric Clapton, Tina Turner, Ozzy Osbourne. Nemám rád techno.

Váš největší životní sen?

To se neříká.

Poslal byste nějaký pěkný vzkaz našim čtenářkám?

Jděte k volbám! A kdo bude volit červený nebo oranžový tomu taky zlomím nohu! (směje se)