Jiří Bartoška

S manželkou Andreou patří k jednomu z nejstabilnějších párů v Čechách. Brzy spolu oslaví safírovou svatbu - 45 let. Herec je sice charizmatický a o pozornost žen nemá nouzi, k nevěře se ale nikdy nesnížil. Jako ředitel karlovarského festivalu už 26 let udržuje "poměr" i s Evou Zaoralovou (87). S jednou z nejlepších evropských kritiček dokázal MFF Karlovy Vary protlačit mezi světovou špičku.

Nemoc

Jiří Bartoška je silný kuřák. Cigaretám podlehl už ve čtrnácti letech a cestou do školy si je kupoval v trafice. Když mu lékaři diagnostikovali rakovinu mízních uzlin, chtěli ho připravit i o jeho životní vášeň. Kouření se nevzdal, ale na čas ho výrazně omezil. Tvrdil, že by se tělo vylekalo. Kvůli nemoci přišel o vlasy i chraplavý hlas, ale pracovní tempo nezpomalil. Měl štěstí. Celý život prevenci zanedbával, tentokrát se ale v ordinaci objevil včas a nemoc se podchytila v začátku.

Realiťák

Herec a ředitel karlovarského festivalu si každý rok přijde na velké peníze. Ty nemá doma v prkenici, ale investuje je do nemovitostí. Dceři Kateřině i synovi Jankovi pořídil po dvou bytech v centru Prahy, několik jich pronajímá a v malé obci Andělská Hora nedaleko Karlových Varů si postavil ohromnou dřevostavbu a koupil několik parcel.

Kvůli celosvětové pandémii se ale rozhodl tento rok Karlovarský festival zrušit.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Politika

Politické dění nenechává Jiřího Bartošku chladným a často se k němu vyjadřuje. V roce 1977 podepsal Antichartu (Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru), petici za propuštění Václava Havla (75) z vězení a prohlášení Několik vět z roku 1989. Stejně jako herec Vladimír Čech (†61) spoluzakládal Občanské fórum a patřil mezi Havlovy blízké spolupracovníky. Během manifestace z 10. prosince 1989 dokonce oznámil jeho kandidaturu na prezidenta ČSSR. Ani současná politická situace se mu nelíbí a s Vojtěchem Dykem (34) vyzýval českou společnost k občanskému neklidu: "My do Ruska a Číny nepatříme. Chtěli jsme zpět do Evropy, ne do Hulvátova."