Boj o ženu

Adamírovou životní láskou byla herečka Hana Maciuchová (74). Byl mezi nimi téměř dvacetiletý věkový rozdíl a vycházející hvězda se vztahu se starším mužem ze začátku bránila. Nechtěla rozvracet rodinu a brát jedenáctiletému Markovi otce. Ten se od něj později distancoval a soustředí se na svou lékařskou kariéru kardiologa v pražském IKEMu. Milenci se scházeli a rozcházeli. Nakonec pochopili, že jeden bez druhého nemůže být. Herec několikrát zatoužil po manželství a svou vyvolenou opakovaně žádal o ruku, souhlasu se ale nikdy nedočkal. Svých rozhodnutí Maciuchová začala litovat až po smrti svého partnera.

O svou první ženu, kterou byla divadelní herečka Ljuba Benešová (†92), se Adamíra rval jako lev. V době seznámení byla zadaná a žila s Josefem Langmilerem (†83). Měsíce o ženu bojovali. Adamíra byl neúnavný a nakonec vyhrál. Několikrát se se svým sokem dokonce do krve popral v hospodě.

Ženám uměl zamotat hlavu a strhnout je na svoji stranu, důkazem je výrok Hany Maciuchové: "On byl výsostná osobnost... Bylo mu čtyřicet šest let, život už vnímal velmi z nadhledu. Když jsem se mu svěřovala se svými problémy, navigoval mě tak, že jsem je řešila s jeho nadhledem. Ta naše existence byla taková symbióza – vlastně nás bavilo všechno."

Rozjezd

Ještě na střední byl ale nesmělý a všechny jeho lásky byly tajné nebo platonické. Nesnášel nespravedlnost a toužil po harmonickém vztahu. Tak působil i před kamerou a v divadle. Byl zamilovaný do své spolužačky, která se věnovala krasobruslení. Skládal jí básničky, ale po čase zažil ledovou sprchu, když se mu svěřila, že se verše líbily i jejímu chlapci.

Všeuměl

Hrát začal už v roce 1945 a mimo film a divadlo se objevil i v řadě známých seriálů - Chalupáři, Inženýrská odysea, F. L. Věk, Dobrodružství kriminalistiky, Panoptikum města pražského nebo Nemocnice na kraji města. Díky svému hlasu patřil mezi nejlepší dabéry své doby, byl laureátem státní ceny a v revolučním roce 1989 získal titul zasloužilého umělce.