To pravé

Devětatřicetiletá herečka neměla šťastné dětství. Časté stěhování kvůli práci otce jí nedělalo dobře a trpěla problémy s plícemi, prodělala zánět slepého střeva a bojovala s cystou na mandlích. Do dospělosti ji zůstalo naštěstí jen astma. Kvůli této zkušenosti trvala na tom, aby byl její domov klidný a „zdravý“. Nad kaňonem u Los Angeles našla pro svou rodinu ideální místo a na oslavě manželových čtyřicátých narozenin proběhla kolaudace. Tři děti (Honor, Haven a Hayes) neměly v městském bytě dostatek prostoru. Manželé hledali dům s rozlehlým pozemkem. Hned druhý den po tom, co dali o svých úmyslech vědět realitnímu agentovi, našli to pravé. Nabídka se ani nedostala ven. Alba makléře přinutila, aby jí domem provedl hned. Zamilovala se a mohlo se začít budovat.

Manželé měli jasnou představu o tom, jak by měl jejich dům vypadat. Nechali se inspirovat bytem Warrenovy matky, která žije v Provence, a domem Ellen DeGeneres (62) a její partnerky. Přidali lásku k organickým materiálům, přírodním látkám, dřevu a konopí. Není se čemu divit, když je Alba pětinovou majitelkou společnosti The Honest Company, která se zaměřuje na netoxické prostředky do domácnosti. Herečka je známá perfekcionismem. Její muž se zajímal jen o to, kam umístí basketbalový koš.

Běh na dlouhou trať

Rekonstrukce trvala osmnáct měsíců. Bouraly se příčky, aby se vytvořil větší prostor, měnil se půdorys místností, kuchyňská linka se upravovala tak, aby poskytla maximum úložného prostoru. Herečka se nechtěla celý den dívat na kávovar a špinavý mixér. Všechno je chytře skryté. Největší proměnu zažil dům v místě, kde se vchází na terasu. Zeď nahradila skleněná stěna. Díky ní vypadá dům vzdušnější a nabízí jedinečný výhled i z pohodlí obývacího pokoje. Alba si nemůže na peníze stěžovat, ale bezmyšlenkovité utrácení je jí cizí. Nabídku podlahy do prádelny za 70 tisíc dolarů rázně odmítla a vše pořídila v řetězci s nábytkem.

Základem celého domu jsou neutrální barvy jako ecru, šedá a béžová. Vše příjemně dolaďuje vintage nábytek, komody, hrubé koberce a semišové ušáky. V každé místnosti je mimo vázy s živými květinami něco, co nudu rozbíjí – výrazný krb, industriální lustr nebo starožitný sekretář. Nejextravagantnější místností je koupelna. Je rozdělená na dvě části. Na první pohled připomíná lázeňský koutek. Vchází se skrz prosklenou stěnu, vana stojí volně v prostoru, na stěnách je mramorový obklad a mosazné baterie.

Na dvoře s dokonale střiženým trávníkem je jen tvarově strohý bazén a pár luxusních lehátek. O dobrý dojem se postará výhled na město do údolí.