Bravurně ztvárňuje zamlklé drsňáky a zabijáky, kteří se neštítí ušpinit ruce krví. Navíc dokážou jakýmsi zvráceným způsobem vzbudit u diváků sympatie. Záporní hrdinové Jeana Rena totiž často ukazují i špetku něhy či lásky.

Stačí vzpomenout na jeho výkon v dramatu Leon. Coby nájemný vrah likviduje sice vše, co mu přijde do cesty, ale projeví soucit s malou osiřelou dívkou a pomůže jí pomstít smrt rodičů.

„Celý život se jen snažím dělat svou práci, jak nejlépe umím, a nezáleží na tom, jestli zrovna hraju vraždícího šílence, nebo poldu,“ tvrdí herec. Ve svých rolích toho moc nenamluví, víc za něj promlouvá akce a vysoká dávka adrenalinu. Také v jeho posledním počinu s příznačným názvem 22 výstřelů, v němž si střihl postavu vysloužilého mafiána, tomu není jinak.

Setkání na Champs-Elysées

Renův všestranný herecký talent dokresluje i fakt, že s nadhledem zvládá komediální role (v Drž hubu se úžasně doplňoval s Gérardem Depardieuem, letos se pro změnu objevil v roli manželského poradce ve filmu Trable v ráji).

„Tentokrát to bude určitě naposledy, vlastně jsem už svatbu ani neplánoval, ale byla to láska na první pohled,“ svěřil se stárnoucí herec. A byla to svatba jako řemen: své ano si snoubenci řekli v malebném městečku Baux-de-Provence na jihu Francie, nechyběla spousta Jeanových přátel z šoubyznysu a politiky.

Není žádné tajemství, že obdivuje francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který na veselce rovněž nechyběl, stejně tak jako hercův nejlepší přítel, rockový zpěvák Johnny Hallyday.

I když se Jean stále drží na výsluní popularity a točí jeden film za druhým, snaží se být daleko víc než dřív s rodinou. Jeho pátému potomkovi, synu Cielovi, je teprve 14 měsíců a dlouhé procházky s kočárkem jsou prý úžasná relaxace.

Sladká Francie

Na svém kontě má přes 70 filmů. Když u příležitosti svých šedesátin trochu bilancoval, naznačil, které snímky nějakým způsobem ovlivnily jeho život. Například drama Magická hlubina, v němž ztvárnil potápěče, ho vyneslo do nebeských výšin popularity. Tolik si jí začal tehdy užívat, až se to začalo zajídat jeho první ženě Genevieve a manželství začalo mít vážné trhliny.

Mnoho pro něj znamenala také Šifra mistra Leonarda, v níž ztvárnil policajte Bézua Fachea. „Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že spisovatel Dan Brown vytvořil tuto postavu podle mě, cítil jsem se velmi poctěn. Tím pro mě dostala ještě větší smysl,“ vzpomíná na roli šitou na míru.

Svým způsobem přelomový byl i Leon, právě ten mu otevřel v roce 1995 bránu do Hollywoodu. Od té doby pracoval jako jeden z mála evropských herců střídavě na obou stranách Atlantského oceánu, ovšem usadit se trvale v USA, kde momentálně dokončuje drama Margaret, nikdy nechtěl.

„Hollywood je svět sám pro sebe, lidé jsou tam velmi sebestřední, svou práci mnohdy zaměňují za řemeslo. Navíc ty směšné návštěvy u psychoanalytiků, za které platí astronomické sumy! Jako by si někteří herci ani neuvědomovali, že venku existuje skutečný svět,“ kritizuje vztahy v továrně na sny.

Jeho trvalý domov se nachází v Paříži, kde bydlí v luxusní čtvrti poblíž Seiny. A pokud si potřebuje odpočinout od ruchu velkoměsta, odjíždí do svého venkovského domku v Provence. „Tam vařím, popíjím víno, obklopuju se rodinou a přáteli. Tam skutečně žiju,“ pochvaluje si.