I když nepatří do kategorie vyhlášených krasavců, přesto se vypracoval mezi desítku nejvíc sexy herců na světě. Jeho hlavní zbraně jsou kromě úchvatného herectví svalnatá postava, uhrančivý pohled a především jižanský temperament.

„Oč je Antonio Banderas hezčí, o to je Javier Bardem mužnější,“ srovnávají někdy dva nejúspěšnější španělské herce v Hollywoodu. Podle Julie Robertsové představuje JavierBardem „neodolatelnou esenci mužství“. Teď je můžeme vidět spolu na plátně ve snímku Jíst, meditovat, milovat. Právě v něm podlehne podle scénáře krásná Julia jeho vášni.

„Než jsem se s ním setkala, měla jsem obavy, že bude spíš hloubavý, mlčenlivý, trochu nudný. Ale při natáčení jsem si uvědomovala, jak nesmírné charizma vyzařuje. Byl sladký, oplýval hlubokou náklonností a ten jeho smích, bože, ten byl tak nakažlivý…“ vzpomíná na natáčení herečka.

Láska v utajení

O Javierovi je známo, že toho o svém soukromí moc nenamluví. Ani nepatří k těm, kteří dávají na veřejnosti své city příliš najevo. „Nerad nechávám nahlédnout do svého nitra, je to pro mě svaté území a patří zcela mně,“ tvrdí.

Zatímco má herec roztočené hned další tři filmy, jeho žena se už chystá na mateřskou. Spolu s Johnnym Deppem ještě dokončuje pokračování ságy Piráti z Karibiku, ovšem na natáčení krkolomných scén zaměstnala pro jistotu dvojnici. Je to její vlastní sestra Mónica, která jako by jí z oka vypadla.

„Vím, že rodičovství můj život velmi obohatí, je mi jednačtyřicet a dítě přichází právě včas,“ říká Javier a uvažuje, že by si dal kvůli dítěti na čas uměleckou pauzu. Novomanželé žijí střídavě v Los Angeles a Madridu, kde každý z nich vlastní svůj dům. Po narození dítěte plánují trávit co nejvíc času doma, v rodném Španělsku.

Jediné, z čeho má nastávající maminka trochu obavy, je její tchyně, známá španělská herečka Pilar Bardemová (71). Ta se zpočátku nad synovou volbou netvářila moc nadšeně. „Příliš velká koncentrace temperamentu,“ zhodnotila jednoduše vztah Javiera a jeho vyvolené, jež se netají žárlivostí a jejíž prostořekost je proslulá.

Na svatbě však Pilar dala mladým požehnání a svět pak obletěl snímek, jak synovu nevěstu vřele objímá. Také narození vnuka nebo vnučky snad hrany otupí.