Současný císař Akihito se rozhodl ke konci dubna letošního roku abdikovat. Chátrající zdraví mu nedovoluje dál vládnout. Jeho nástupcem bude korunní princ Naruhito a jeho nesmělá žena Masako, která se dodnes nesrovnala s tím, koho si vzala a jaká na jejich bedrech leží zodpovědnost.

Ryzí láska

Velkolepá svatba mezi Naruhitem a Masako se konala už v roce 1993, ale císařská rodina nebyla příliš nadšená. Neurozená dívka se k princovi příliš nehodila. Dcera úspěšného diplomata, která je úspěšnou absolventkou Tokijské, Harvardské i Oxfordské univerzity, byla na čas dokonce vyškrtnuta ze seznamu vhodných nápadnic pro následníka Chryzantémového trůnu. Pro Japonce byla příliš emancipovaná a zamerikanizovaná. Naruhitovo srdce si ale nedalo poručit a Masako na třetí pokus se sňatkem souhlasila.

Nezavděčitelní

Japonsko svázané strnulými tradicemi nepřijalo princeznu s otevřenou náručí. Moc mluví, je příliš vřelá, nerespektuje dávná pravidla. Byla takovou vévodkyní Meghan Východu. I přes veškerou snahu se jí nepodařilo proniknout do japonských srdcí a tlak na porození syna a přímého následníka trůnu stále sílil. Některé životní procesy urychlit nejde, a tak pár na přírůstek čekal dlouhých osm let. Pro císařskou rodinu to bylo jen další nemilé překvapení, když se místo ztepilého prince narodila dívka Aiko.

Všechno špatně

Masako upadla do těžkých depresí, dříve ambiciózní a dravá dívka nevěděla, co se životem, žila ve zlaté kleci pod drobnohledem rodiny i samotných Japonců. Jediným pevným bodem byla dcera a Naruhito, jehož láska k ní stále sílila a měla v něm ohromnou podporu. Malé vysvobození přišlo v roce 2006, kdy princezna Kiko (švagrová princezny Masako) porodila syna Hisahita a dala tak zemi následníka trůnu.

Nový začátek

Od svatby, kdy Masako oblékla tradiční japonský oděv z hedvábného roucha, které bylo prošité pravým zlatem a vážilo závratných 14 kilogramů, se zátěže na svých bedrech nezbavila. Sám Akihito je ze svých 124 předchůdců teprve druhým císařem, který se rozhodl abdikovat. A s nejistotou vyhlíží, s jakou vervou se jeho nástupci s novou rolí poperou. Masako je vzdělaná, chytrá, vřelá a doufající. Snad na ni nepadne ještě větší stín zodpovědnosti a ukáže Japoncům i celému světu, že je hodna místa na Chryzantémovém trůnu.