Sopka

Jana Robbová se narodila 4. dubna 1951 a svou pěveckou kariéru rozjela ve velkém stylu už v sedmnácti letech. Vyrazila na turné po Evropě a sbírala jeden úspěch za druhým. Přerušila studium na střední zdravotnické škole. Aby se mohla bez doprovodu vydat za hranice, přemluvila matku, aby ji nechala zplnoletnit. Jak chtěla, tak se stalo a její hvězda začala zářit. Diváky a posluchače bavila svou nehranou láskou k hudbě, emocemi a neskutečnou energií. Není divu, že se jí přezdívalo "Sopka". Měla hlas, ze kterého naskakovala husí kůže, ale svůj talent zahodila pro nenaplněné vztahy, marnou snahu o dítě a pár lahví alkoholu.

Ve velkém stylu

Po třech letech se vrátila zpět do své vlasti a zúročila všechny získané zkušenosti. Dokázala zazpívat jazzové balady i rockové pecky, měla ostré lokty a spoustu krásných vzpomínek. Téměř okamžitě po ní skočili ze Semaforu, kde na několik let získala stálé angažmá a stala se jedním z nejvýraznějších článků, když nahradila Naďu Urbánkovou, která divadlo zrovna opouštěla a vydávala se na sólovou dráhu. Byla obletovaná a žádaná. V anketě Zlatý slavík se dokonce umístila v první pětce, vystupovala s kapelou Bacily Václava Neckáře, nazpívala několik duetů s Karlem Gottem a její hlas provázel mnoha filmy. V Holkách z porcelánu pomohla Dagmar Veškrnové (dnes Havlové) se zpěvem. Cestu ke slávě měla umetenou a bez překážek.

Pod pokličkou

V osobním životě se chovala velice neobratně a po dvou nevydařených manželstvích se cítila opuštěná a zrazená. Bohužel ji dvakrát potkalo i mimoděložní těhotenství, což v těle způsobilo takový karambol, že už nebyla přirozeného početí fyzicky schopná. To nedokázala přijmout a svou nenaplněnou touhu po dětech začala utápět v alkoholu. K ostrému pití měla blízko odjakživa, dokonce sám Mistr s tím často bojoval, když nedorazila včas na zkoušky. Drsný verdikt lékařů jí zlomil a absence vřelého objetí od milujícího muže odstartovala závislost na alkoholu. Její kariéra zpěvačky začala upadat, nabídek na spolupráci ubývalo a v žebříčku oblíbenosti ji čekal strmý pád.

Konec

V roce 1985 ze dne na den ukončila svou kariéru profesionální zpěvačky, utnula všechna angažmá a rozhodla se pro život v ústraní. Bez maturity ale neměla příliš dobré vyhlídky, a tak musela brát i vcelku podřadné práce. Nakonec skončila jako prodavačka v zapadlé kantýně. Po zdrcující zprávě, že trpí rakovinou jícnu, rezignovala na život a svůj boj vzdala 4. srpna 1996, kdy vydechla naposledy. Zemřela sama, zklamaná, bez přátel, bez muže, dětí a podpory v pouhých pětačtyřiceti letech. Až poslední roky se lidé vrací k její hudbě a znovu objevují krásy hlasu a projevu Jany Robbové.