Jana Plodková? Ano, to je ta křehká dívka, kterou jsme v posledních týdnech vídali na filmových plakátech po celém Česku, jak usilovně šlape do pedálů starého bicyklu. Hraje totiž hlavní roli ve filmu Protektor, ve kterém je staré dámské kolo důležitým elementem dramatické zápletky... Ale začněme od začátku. Protektor je dramatem mladých manželů, kteří se za doby předválečné první republiky potýkají s celkem záviděníhodnými starostmi. Ona, Hana Vrbatová, je filmová herečka na pokraji slávy, on je rozhlasový reportér, který se s úspěchem své ženy jen nesnadno vyrovnává a poněkud na ni žárlí.

S nástupem protektorátu se ale karty obracejí: Hana je totiž židovského původu a s její hereckou kariérou je tím pádem konec. Její muž se s ní odmítne rozvést a aby ji ochránil před transportem, začne na rozhlasových vlnách naoko kolaborovat s nacisty. Ale místo aby si získal její respekt, jejich odcizení se tím jen prohloubí... (Bicykl, zmíněný na začátku, sehraje roli v dramatickém vyvrcholení: zatímco Hanin manžel na něm ujíždí od milenky, gestapo v tutéž chvíli pátrá po pachateli atentátu na Heydricha, který podle popisu prchá z místa činu - také na kole...)

Sexbomba ve vlaku

Jana Plodková se do své hrdinky mohla vcítit poměrně snadno: i ona je totiž mladá herečka, jejíž hvězda právě v tuto chvíli prudce stoupá. Svůj nynější úspěch si ovšem v uplynulých letech poctivě odpracovala: na hereckou kariéru se připravovala už od základní školy, v rodném Jičíně chodila na hodiny zpěvu, závodně tančila a veškeré úsilí směřovala k přijímacím zkouškám na JAMU, kde nakonec uspěla. Čtyři roky působila v souboru brněnského HaDivadla, odkud odešla na sklonku loňského roku, odhodlaná prosadit se jako herečka na volné noze.

Na velkém plátně jsme ji zatím mohli vidět ve Svěrákově komedii Vratné lahve. A i když vám její jméno tehdy neutkvělo v paměti, zcela určitě si ji budete pamatovat: hrála totiž servírku, která se stane hrdinkou erotických fantazií hlavního hrdiny v podání Zdeňka Svěráka. Vystupovala i v lechtivých scénách ve vlakovém kupé, kde se odehrávají jeho "nejdivočejší" sny. Ano, právě ona byla ta plavovlasá sexbomba v nádražácké čepici. Na natáčení těchto jen mírně poodhalených scén však vzpomíná nerada: "Když se člověk poprvé objeví na place jenom v kalhotkách a v průsvitném tričku, potřebuje opravdu velkou dávku odvahy a sebevědomí, aby vůbec dokázal vyjít mezi všechny ty cizí lidi," svěřila se nedávno v jednom rozhovoru.

Žena mnoha tváří

"Jana mě zaujala především svou tváří, je výrazná a v neposlední řadě neokoukaná, což jsem přesně potřeboval,” říká o své hvězdě režisér Protektora Marek Najbrt. Pravda, slovo “neokoukaná” se většinou používá jako eufemismus pro “málo známá”, “nezkušená” a “zatím nikde moc nehrála”. To se ale v případě Jany Plodkové může velmi rychle změnit. Mimo jiné i díky tomu, že je to chameleónka, která dokáže pronikavě a radikálně měnit celou svou image. Zatímco v Protektorovi hraje křehkou tmavovlasou Židovku, ve Vratných lahvích působí jako přidrzlá sexy blondýna... a ve skutečnosti je to drobná blondýnka s průsvitnou pletí a průzračně světlýma očima. Na některé režiséry prý při konkurzech působí jako přísná a arogantní manažerka, na jiné jako éterická víla. A tak jí nejspíš rozhodně nehrozí, že by uvízla v nějaké předem připravené herecké škatulce.

Na fotografiích je Jana v butiku Dior, kde si zkoušela slavnostní šaty, ve kterých přijde na slavnostní premiéru filmu Protektor.