V luxusním pražském domě nám ukáže zahradu a vlastně hned vysvětlí, proč neplní titulní stránky, o které nestojí: „Nemusím bydlet v centru, být každý den na jiném večírku a zásobovat média informacemi ze svého soukromí.“

Jak jste to dokázala, vyhnout se skandálům?

Nejsem zastáncem hesla, že negativní reklama je také reklama. Naopak se jí snažím vyvarovat. Moderuji pro silné a spíš konzervativní firmy, které nechtějí být spojovány s negativně vnímanými jmény.

Stejně tak ve farmaceutické profesi by mi „bulvarizace“ ubrala na důvěryhodnosti u pacientů. Samozřejmě i výchova rodičů hraje svou roli.

Co vás vlastně nasměrovalo k farmacii?

Jako dítě jsem chodila do zdravotnického kroužku a zajímalo mě lidské tělo, i když v rodině se v té době nikdo těmto oborům nevěnoval. Pak se to změnilo, bratr je lékař.

Rozhodla jsem se pro obor farmaceutický laborant, protože mě zajímalo, co se s těmi bílými tabletkami v těle děje, a lákala mě práce v lékárně. Farmaceutická fakulta byla už jen logickým pokračováním, chtěla jsem se zkrátka dozvědět víc a dokázat pacientům správně poradit.

Krása a intelekt se nevylučují, ale… vás vážně bavily fyzika, chemie a biologie?

Spíš jsem se odmítala učit zpaměti definice humanitních věd, letopočty, biflovat se cokoli slovo od slova, „telefonní seznamy“, na to jsem líná.

Ale přírodní vědy, kde má všechno logiku a podléhá přírodním zákonům, tam jsem měla vyhráno! Zvlášť pokud v tom navíc hrála roli matematika, vysílali mě na matematické olympiády. Co si můžu logicky odvodit, to si pamatuju.

Nikdy se pak na vás na fakultě nedívali s podezřením - á, modelka, ta bude mít v hlavě průvan?

Modelingu jsem se začala věnovat až od třetího ročníku, považovala jsem ho za nejlepší studentskou brigádu, která mi navíc umožňovala oblíbené cestování.

Jana Doleželová (30)

  • Zvláštností v její lékárně jsou setkání na podporu prevence za účasti odborníka, celebrity a médií.
  • Zahrála si v televizi ve 3 + 1 s Miroslavem Donutilem, ve filmech Bestiář, Peklo s princeznou a Svatba na bitevním poli.
  • Mluví anglicky a rusky, dva roky studovala latinu.
  • Od přítele dostala k 30. narozeninám 30 růží a 30. společnou cestu do zahraničí.
  • Modeling už sice nepovažuje za svou prioritu, ale občas se objeví na přehlídce. „Jen párkrát do roka,“ vysvětluje. „Beata Rajská, Soňa Hlaváčková a Jarka Sedláčková jsou návrhářky, které mě oblékají při moderování společenských akcí, plesů, odborných i tiskových konferencí… Za tuto spolupráci jsem vděčná a ráda jim vyjdu vstříc.“