V léčebně dlouhodobě nemocných jsou pochopitelně návštěvy zakázané. Vzhledem k tomu, že koronavirus je nebezpečný zejména pro starší ročníky, jsou nařízená opatření zcela logická. Nákaza by mohla mít pro seniory fatální následky.

Právě proto nemůže svou maminku navštěvovat Tereza Brodská. „Vůbec za ní teď nemůžu chodit. Za celou dobu, co začal covid, jsem tam byla jednou nebo dvakrát. Ale její stav je stejný a neměnný a jiné už to nebude,“ promluvila pro Super.cz Brodská o mamince Janě Brejchové.

„Maminka už je ve svém světě a možná je dobře, že už si to neuvědomuje,“ konstatovala smířeně. Občas se jí podaří s maminkou mluvit, ale to je málokdy. „Někdy mi paní doktorka umožní, že mi ji dá přes telefon k uchu. Ale nemůžu takhle lékaře zneužívat. Mají svých starostí dost a tohle je nadstandardní,“ myslí si.

Sama Brodská covid-19 neprodělala. „Ještě mě to nepostihlo. Před natáčením samozřejmě chodíme na antigenní testy, dodržuji všechna opatření, která jsou, a snažím se být fatalista,“ prozrazuje herečka.

„Beru situaci takovou, jaká je. Buď se promoříme, nebo se necháme naočkovat, ale jestli to půjde v tempu jako teď, spočítala jsem, že by na mě vyšla řada tak za padesát let,“ říká s nadsázkou Brodská.

Ví, že stav její maminky není dobrý, a snaží se to brát tak, jak to je. „Všichni by si měli uvědomit, že maminka má neurologický nález, a tak nefunguje úplně bez problémů,“ smutní Brodská a pokračuje.

„Navíc je upoutaná na lůžko. Když k ní přijdu, tak jsem u ní někdy jen dvě minuty a zase odcházím, protože je unavená a potřebuje spát,“ popisuje, jak je péče o maminku za běžného chodu náročná. Je jasné, že nic už nebude jako dřív.

Kvůli zapeklité situaci nemohla mamince ani popřát k narozeninám. „Snažím se to brát pragmaticky, jsem realista. Vím, jak to je a že s tím nic neudělám. A vím, že v tom nejsem sama. Jen mě mrzí, že nemůžeme mamince ani popřát,“ řekla dle Expresu.

Proti covidu-19 ji pro jistotu očkovat nechala, byť nikam nevychází. „Maminka už se nemůže sama rozhodovat, musela jsem to za ni rozhodnout já sama s paní primářkou. Už má za sebou první dávku a čeká na druhou,“ dodala Brodská.