„Srdce mám ale v Praze. Stále někam cestuji, jsem tak trochu kočující, jen nevím, jestli díky okolnostem, nebo z nátury,“ říká podnikatelka, kvůli které před čtyřmi lety Macek nafackoval dnešnímu středočeskému Hejtmanovi Davidu Rathovi. Jak to vlastně tehdy bylo?

Byla jste tehdy hrdá, že se vás veřejně zastal, když Rath prohlásil, že si vás Macek vzal pro peníze?

Všechno bylo „trochu“ jinak. Když bývalý manžel v květnu 2006 přistoupil zezadu k Rathovi a uštědřil mu pohlavek, tenkrát mne už nejméně rok podváděl s tehdejší milenkou. Byla to nejbolestivější část mého osobního života, plná ponížení, lží a urážek. Když v té době odjížděl manžel do našeho rodinného domu v Zábřeze a mne ponechával pod nějakou záminkou v Praze, pravidelně si bral onu dívčinu s sebou, nechával ji spát v manželské posteli, kterou jsem po svatbě sama navrhla, jídal s ní u našeho společného stolu, nechal ji používat mé ručníky…zkrátka - dovolil jí pošpinit každý vymazlený kout našeho domu, který jsem s láskou upravila. A navrch uspořádal pro naše sousedy dokonalou „zábavu“, když se s onou děvou producíroval na zahradě, oba nahatí. Nikdy jsem necítila takovou bezmoc, bezednou zradu, potupu….

Abych nepřišla o zbytek zdravého rozumu, a na chvíli zkusila zapomenout, odjela jsem s rodiči na ozdravný pobyt na druhý konec světa,…. a zrovna v té době se Macek rozhodl veřejně a před haldou novinářů zpohlavkovat Ratha. Ráno vstal z postele od své milenky, oblékl se a velmi promyšleně podnikl onu „akci“. Takže, jak vidíte, nelze ani na chvíli věřit, že chtěl chránit mou čest, vždyť to byl on sám, kdo ji v té době nejvíce špinil.

Kdyby mu šlo o naše manželství, tak, místo aby políčkoval Ratha, by se třeba za mnou rozjel. Věděl, kde s rodiči jsem. Ale neměl čas, dával rozhovory na téma „perfektní manžel“, ještě je mám schované. Větší frašku jsem v životě nezažila, jen se jí jaksi stále ještě nedokážu smát. Nikdy jsem si nepřipadala opuštěnější.

Žádné ženě, manželce, či přítelkyni se tohle určitě nečte s lehkým srdcem. Proč si myslíte, že se tak váš bývalý manžel zachoval?

Ale teď už bez emocí. Navrhnu vám dvě vysvětlení, proč doopravdy Macek celou věc podnikl:
Za a) Mackovi se nelíbilo, že ho Rath veřejně nazval někým, kdo je schopen oženit se ze zištných důvodů… A za b) Jeden narcis vyprovokoval druhého. Druhý narcis zapřemýšlel a řekl si: „nu, sám jsem sice na žebříčku popularity hodně dole, ale narcis číslo jedna je ještě níž, jednu mu vlepím a zaboduji…“ Popularita páně Mackova po „rathovské facce“ stoupla a já zůstala i nadále podváděnou ženou, kterou Macek použil, aby si vylepšil vlastní image. Možná teď pochopíte, proč jsem se k onomu incidentu léta nevyjadřovala. Vlastně je to teď poprvé.

Když se ještě vrátím k Rathovu tvrzení, předpokládám, že nebylo pravdivé, a pan Macek byl finančně zabezpečený již tehdy…

…to je spíše otázka na něj…

Co se vám na bývalém manželovi líbilo, co byly jeho slabé stránky?

Nejslabší jeho stránkou byla bájná lhavost, a co se mi líbilo? Nu, řekněme, aby vážnost chvíle utrpěla: jak krásně uměl mluvit…

Kvůli opakovaným nevěrám jste nakonec podala návrh na rozvod a loni na jaře jste se rozvedli. Pan Macek ale nechtěl, proč?

...jo, to bych taky ráda věděla…

Nelitujete dnes, že jste se rozvedli, zůstali jste alespoň přáteli?

Miroslav Macek přátelství se ženami nepěstuje. Buď je považuje za objekt případné touhy, nebo ho nezajímají.

Nechala jste si část jména po manželovi i po rozvodu? Někteří partneři se po rozvodu snaží spálit úplně všechny mosty, které je s jejich bývalým partnerem pojily, udělala jste to také tak?

Jméno za nic nemůže. Většina mých známých mne stejně vnímá a vždy vnímala jako „Blochovou“. Během cest po zahraničí byl Bloch i Macek, pro cizince to bylo snazší. Jeho jméno totiž rádi komolili na Máček.

Můžete už s odstupem času říct, že jste se již vzpamatovala z tohoto životního zklamání, že můžete v životě směřovat plna energie dál? Nebo to zklamání ve vás ještě pořád přetrvává?

Z prožitku takového druhu ve vás něco zůstane na vždy. Žijete s člověkem, milujete ho, jste jeho oporou a on tou vaší. A jednoho dne se probudíte a musíte si přiznat, že se ta vaše „opora“ stala tou největší nejistotou ve vašem životě. Však, abych to řekla trochu poeticky: „Naštěstí trosky v mé duši už zarůstají krásně zelenou, hebkou travou….“

Vybudovala jste si už nový vztah? Loni se říkalo, že máte přítele cizince, že už českým mužům nedůvěřujete, je to pravda?

Spíše bych řekla, že jsem nedůvěřovala vlastnímu úsudku o mužích vůbec, ať našich, či cizinců. To, co se říkalo už loni, platí i dnes. Žádná změna, snad jen, že už zase vím, že existuje krásno.

Myslíte si, že čeští muži jsou extrémně nevěrnými tvory ve srovnání s muži jiných evropských národů?

Určitě ne. Všude existují tací i onací. Však zdá se mi, že u nás v jisté skupině tzv. úspěšných mužů se nevěra, prezentována pokud možno co nejmladší milenkou, stala status-symbolem, něco jako drahý sporťák. Pozoroval jste mimochodem, jak strašně směšně vypadá starší pán, kterého bolí záda a vůbec všechny klouby, když se snaží vylézt ze svého luxusního Ferrari??? Už několikrát jsem měla chuť přiskočit a starého pána z vozu vytáhnout, ale opatrně, aby se nerozbil.

V této situaci, situaci podvedených, se ocitá mnoho českých žen, jak se žena asi cítí, když ví, že její partner objímá cizí ženu…

Blbě…

Vy sama jste neměla někdy v minulosti chuť se manželovi pomstít svou nevěrou, tedy oko za oko, jak se říká?

To bych si bývala pomohla. Chápejte, rozvedla jsem se, protože jsem hluboce nesouhlasila a opovrhovala životním „stylem“ bývalého manžela.

Co byste radila ženám po svých zkušenostech, mají přehlížet nevěry svých mužů, když to jinak doma takzvaně funguje a muž se sem vrací?

Nikdy bych si nedovolila radit v něčem tak citlivém, tak osobním.

Myslíte si, že muži mají nevěru, tedy pud lovce v genech, jak se rádi vymlouvají?

Neodpověděl jste si tak trošičku sám, když jste použil výrazu „vymlouvají“?

Bingo! Dovedete si představit, že se ještě jednou vdáte?

Já mám představivosti na rozdávání.

Co říkáte tomu, že řada partnerských dvojic dnes žije tzv. na psí knížku, mají spolu děti, a přesto se nevezmou, chápete je?

Proč ne, jedná-li se např. o dámy, které mají dítě s velmi bohatým mužem, je zcela lhostejné, jestli jsou za něj i vdané. Zákon se o ně v případě rozchodu postará právě skrze to dítě. Naopak zákon dovoluje, aby manželky, které desítky let stály za svými muži, vychovaly děti v dospělé řádné jedince, pomohly s rozjezdem firmy, nakonec, když manžílek, mezitím úspěšný podnikatel, usoudí, že vedle sebe nutně musí mít „neojetý“, odejde i s celým majetkem, skončily doslova na ulici. Znám takové případy.

Prozradíte nám, co všechno v současnosti děláte, podnikáte?

Nepodnikám, nemám na to čas. Byla jsem požádána do vedení jisté nadnárodní neziskové organizace, zabývající se všemi možnými druhy domácího násilí. Připravuji prezentaci i u nás a mám s tím hodně práce. Někdy musím na pár dnů vypnout, a vzpamatovat se z toho hnusu, který v souvislosti s touto činností vidím. Ještě se musím hodně naučit. Taky se snažím malovat. Používám techniku oleje a tempery a píšu na jedné knize „do trezoru“… a do novin o jídle…

Jste také vyhlášenou gurmánkou, ví se o vás, že skvěle vaříte a vyznáte se ve vínech. Jaká je vaše oblíbená odrůda vína?

Asi milion…ne, vážně: z bílých bych si nyní vybrala Neuburské z Wachau, či od určitých vinařů z jižní Moravy. U červeného dávám jednoznačně přednost vínům z Bordeaux, což jsou vydařené kupáže, většinou obsahující Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Chci ale podotknout, že i u nás existují vinaři, kteří dovedou udělat hodně dobré kupáže. Třeba vinařství Springer vytvořilo Skale z Cabernet Sauvignonu, Merlotu a Svatovavřineckého.

Dala byste čtenářkám k dobru nějaký váš oblíbený recept?

Co třeba tento: máme ještě docela chladné počasí a člověku se občas zachce něčeho vydatnějšího. Takže vezměte špagety a uvařte je „al dente“. Před tím si připravte kostičky špeku, takového, který neobsahuje skoro žádné proužky masa, a upražte je dozlatova. Tuk slijte. Ke kostičkám přilijte smetanu a jeden žloutek a celé vejce. Prohřejte, ale nevařte, kvůli vajíčkům. Přisypte trochu strouhaného parmezánu. Podle potřeby osolte a opepřete. Přidejte horké špagety, promíchejte, šup na talíř, posypte nasekanou zelenou petrželí, papejte. Jinak, kdo má zájem, může každou třetí neděli číst mé články v jedněch nedělních novinách. Jsou o jídle, restauracích, vaření. Vždy také přidám recepty. Teď měl vyjít jeden 7. března.

Jste stále velmi pohledná žena, jak se udržujete v kondici, cvičíte, propagujete zdravý způsob života?

Dík za přívětivé hodnocení, ale obávám se, že se na mně nejlépe hodí věta: „tělo má jít do hrobu dostatečně zhuntováno.“ Začátkem roku mne pak popadne špatné svědomí a pravidelně se alespoň 14 dní postím, věnuji se cvičení, plavání, autogennímu tréninku a jdu do sebe. No a potom zase řádím jako černá ruka.

Co byste chtěla vzkázat našim čtenářkám?

Přeji pohodu v duši, po těle i kolem sebe a hlavně co nejméně střetů s blbci v každodenním životě!

Respektujeme přání paní Mackové a neuvádíme žádná její životopisná data.