Po čtyři roky Jan Punčochář působil jako šéfkuchař v pražské restauraci Grand Cru, kterou na svých stránkách zaznamenal i prestižní Michelinský průvodce. Vytoužená hvězda ale nepřišla. Komisaři podle Punčocháře oceňují zejména používání lokálních surovin a moderní úpravu pokrmů, přičemž na země z bývalého východního bloku uplatňují vyšší metr. "Možná byla chyba, že jsem použil thajskou bazalku," řekl šéfkuchař v rozhovoru pro Pražský deník. Přesný důvod, proč Grand Cru hvězdu nedostal, ale nezná.

Loni se tím však přestal trápit, protože dostal nabídku, aby otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde bude padesátiprocentním podílníkem, a tedy i vlastním pánem. Punčochářovo srdce zaplesalo, protože i když se vyučil v hotelu Ambassador a léta připravoval speciality v luxusních podnicích, nikdy nepřestal milovat klasiku, kterou piloval v maminčině kuchyni od sedmi let.

"Vždycky jsem toužil mít vlastní restauraci s dobrým jídlem a pivem," přiznal šéfkuchař a na své menu zařadil tradiční pochoutky typu omáčky, kapří hranolky, kachnu s kedlubnovým zelím nebo jahodové knedlíky s tvarohem. Na michelinské kontrolory to možná dojem neudělá, ale na prostou českou klientelu to zafungovalo výborně: během prvního měsíce se U Matěje navařilo 600 litrů dršťkové polévky.

Ve vlastní restauraci loni v srpnu Punčochář oslavil i kulaté 40. narozeniny a zároveň se tu oženil s přítelkyní Veronikou, se kterou má dvě děti - osmiletého Matěje a pětiletou Rozárku. Šlo zkrátka o přelomový rok po všech stránkách.