Šéfkuchař Punčochář vzdal boj o michelinskou hvězdu a splnil si jiný sen

Jan Punčochář
Jan Punčochář
Zdroj: Instagram Jana Punčocháře
Jan Punčochář

V televizní soutěži MasterChef platí Jan Punčochář za hodného kliďase. Stejně pohodový je i ve své vlastní profesní dráze, která vyvrcholila oceněním Kuchař roku 2015. Jen na michelinskou hvězdu (zatím) nedosáhl. To ho ale také netrápí, protože mu život loni nahrál příležitost splnit si jiný sen.

Po čtyři roky Jan Punčochář působil jako šéfkuchař v pražské restauraci Grand Cru, kterou na svých stránkách zaznamenal i prestižní Michelinský průvodce. Vytoužená hvězda ale nepřišla. Komisaři podle Punčocháře oceňují zejména používání lokálních surovin a moderní úpravu pokrmů, přičemž na země z bývalého východního bloku uplatňují vyšší metr. "Možná byla chyba, že jsem použil thajskou bazalku," řekl šéfkuchař v rozhovoru pro Pražský deník. Přesný důvod, proč Grand Cru hvězdu nedostal, ale nezná.

Loni se tím však přestal trápit, protože dostal nabídku, aby otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kde bude padesátiprocentním podílníkem, a tedy i vlastním pánem. Punčochářovo srdce zaplesalo, protože i když se vyučil v hotelu Ambassador a léta připravoval speciality v luxusních podnicích, nikdy nepřestal milovat klasiku, kterou piloval v maminčině kuchyni od sedmi let.

"Vždycky jsem toužil mít vlastní restauraci s dobrým jídlem a pivem," přiznal šéfkuchař a na své menu zařadil tradiční pochoutky typu omáčky, kapří hranolky, kachnu s kedlubnovým zelím nebo jahodové knedlíky s tvarohem. Na michelinské kontrolory to možná dojem neudělá, ale na prostou českou klientelu to zafungovalo výborně: během prvního měsíce se U Matěje navařilo 600 litrů dršťkové polévky.

Ve vlastní restauraci loni v srpnu Punčochář oslavil i kulaté 40. narozeniny a zároveň se tu oženil s přítelkyní Veronikou, se kterou má dvě děti - osmiletého Matěje a pětiletou Rozárku. Šlo zkrátka o přelomový rok po všech stránkách.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky