Ty laskavé modré oči pod tmavým rozježeným obočím vás neklamou: Jake Gyllenhaal je hodný kluk. Nejen v civilu, ale i před kamerou, kde neustále dostává role citlivých mladíků s pečovatelskými sklony. Ve filmu Láska a jiné závislosti si ovšem zahrál zkušeného proutníka, který této své vizáže mistrovsky zneužívá. K čemu? Například k tomu, aby dostal do postele Anne Hathaway už na prvním rande...

  • Ve snímku, natočeném podle autobiografické knihy prodavače Viagry, si Jake zahrál úspěšného dealera léků (zejména oné zázračné modré pilulky), jehož šarm zdolá každou recepční a sekretářku, ale neodolá půvabu dívky, která je ovšem na lécích životně závislá. „Když jsem si přečetl scénář, okamžitě mi bylo jasné, že tuhle roli musím dostat, musím ji dostat za každou cenu, v tomhle filmu prostě musím hrát.“

Normální i úplně šílený. Obojí naráz.

Jak už bylo řečeno, jeho doménou dlouho byly role citlivých, emotivních chlapců. V dramatu Důkaz jeho hrdina dodával chuť do života depresivní matematičce Gwyneth Paltrow, ve filmu Hodná holka zase životem znuděné prodavačce v podání Jennifer Aniston. Pravda, ti jeho citliví chlapci jsou často tak trochu vyšinutí. Třeba jako Donnie Darko, hlavní hrdina kultovního teenagerského filmu, ve kterém se Jake Gyllenhaal ve dvaceti letech poprvé zviditelnil.

  • „Daří se mu vypadat zároveň úplně normálně i jako totální šílenec, často v jednom jediném záběru,“ prohlásil o něm režisér Richard Kelly. Vyšinutost jiného druhu si vyzkoušel ve Zkrocené hoře, kde ztělesnil homosexuálního kovboje, zamilovaného do Heathe Ledgera.

Role Spider-Mana, o kterou velmi usiloval, ho minula (dostal ji jeho dobrý kamarád Tobey Maguire.) Teprve katastrofický spektákl Den poté mu dal příležitost zahrát si ve filmu poněkud akčnějšího ražení – namísto emocionálních vichřic, průtrží a otřesů v něm prožívá vichřice, průtrže a otřesy veskrze skutečné, způsobené globálními změnami klimatu. Další akční podívanou se stal Princ of Persia, natočení podle počítačové hry.

Jake Gyllenhaal: Chlapec, jakého by chtěla každá.

Jake Gyllenhaal je ovšem hodný a citlivý kluk také ve skutečnosti. Možná za to mohou jeho rodiče, oba úspěšní příslušníci privilegovaných hollywoodských kruhů (otec je režisér, matka scenáristka, za kmotra mu šel Paul Newman). Vychovávali ho nejlíp, jak uměli, i když, pravda, jejich metody byly někdy trochu zvláštní. Tak třeba mu dovolili mu chodit na konkursy na dětské role do různých filmů, ale pokaždé, když Jakea opravdu někam vybrali, účinkování ve filmu mu zakázali, aby se z něj nestala zpovykaná dětská hvězda.

Ve třinácti letech mu slavnost bar micva uspořádali v útulku pro bezdomovce, aby si uvědomil, že ne každý žije v takovém pohodlíčku jako on. Nemluvě o tom, že místo kapesného ho poslali na prázdninovou brigádu. Pečlivá výchova přinesla ovoce: z Jakea vyrostl starostlivý chlapík, který své partnerky něžně opečovává.

  • Kirsten Dunst, která s ním chodila několik let, to šlo na nervy, takže Jakea nakonec opustila. Nevydržela ani jeho dvouletá známost s Reese Witherspoon.

Jake to ale bere jen jako důležitou životní lekci: „Myslím, že je důležité udělat si ve svém životě čas a prostor na omyly a chyby. Jsou důležité kvůli ponaučení, které si z nich odneseme. A hrozně rád dělám věci, které ode mě lidi nečekají.“

Kafe.cz doporučuje

Donnie Darko
Velmi neobvyklá podívaná. O tom, co film znamenal a jak nakonec dopadl, budete moci po jeho zhlédnutí přemýšlet ještě týdny. Jake Gyllenhaal si zahrál vyšinutého středoškoláka, kterému se jednoho dne ve snu zjeví podivný zajíc a oznámí mu, že se blíží konec světa...

Hodná holka
V nezávislé nízkorozpočtové podívané je tou holkou Jennifer Aniston coby pokladní ze sámošky, provdaná za nudného a samolibého chlapíka. Jake si zahrál mladíka, který se rozhodne, že ji z ubíjející šedi vysvobodí. I kdyby to mělo být proti její vůli.

Zkrocená hora
Jake Gyllenhaal, Heath Ledger a kovbojská romantika v divoké přírodě. Tahle romantka je ovšem poněkud jiného ražení...

Důkaz
Gwyneth Paltrow je dcera čerstvě zemřelého profesora matematiky (Anthony Hopkins), která se potýká s mnoha duševními problémy. Jake coby student jejího zesnulého otce je tu od toho, aby jí pomohl. A získal jednu geniální matematickou rovnici.

Zodiac
V napínavém thrilleru si Jake zahrál novináře, který celá léta pátrá po identitě tajemného sériového vraha ze San Franciska. Své posedlosti po jeho chycení obětuje vše: svou kariéru a málem i rodinu.