Zlínský rodák Jan Libíček se původně vyučil zámečníkem, ale mnohem více než na řemeslo se soustředil na divadlo. Při večerní škole si dodělal maturitu, aby se mohl přihlásit na pražskou DAMU. Školu ale kvůli divadlu zanedbával, a tak musel odejít už po pěti semestrech. To mu ovšem nebránilo v tom, aby se prosadil jako výrazný herec komediálních rolí v divadle i filmu.

V roce 1959 ho angažovalo Divadlo pracujících v Gottwaldově a o čtyři roky později dostal nabídku, která se neodmítá: Jan Grossman ho pozval do Divadla Na zábradlí a svěřil mu hlavní roli v představení Král Ubu. Libíček ji ztvárnil bravurně a lidé ho začali poznávat na ulici. "Ne, to jste se spletli, já jsem zaměstnanec Národního výboru," žertoval s oblibou herec.

Odmítal doktory

V soukromí ale Libíček tak veselý nebýval, přestože se šťastně oženil a stal se adoptivním otcem dvou dcer, které upřímně miloval. Trápila ho nadváha, k níž se přidaly i zdravotní problémy. Přestože Libíček v mládí rád sportoval a byl stále velmi aktivní, nadbytečná kila se mu nikdy nepodařilo shodit. Přátelům tvrdil, že zhubnout ani nechce, protože by už pak pro něj nebyly role.

Rád jedl a pil hodně piva. Přestože dokázal vypít deset půllitrů za sebou, kolegové ho nikdy neviděli opilého; vždy si zachoval noblesu. Jeho váha dosahovala až ke 150 kilogramům. Trpěl cukrovkou a problémy s ledvinami, k doktorům však nechodil. Z lékařských zařízení měl panickou hrůzu, což se mu stalo osudným.

Smrt na place

V květnu roku 1974 se mu udělalo nevolno a omdlel. Manželka ho odvezla do nemocnice, kde ale Libíček odmítl zůstat. Po třech dnech se už cítil lépe a vydal se na natáčení veselohry Jak utopit doktora Mráčka. Kolegové na něm už v autobuse viděli, že mu není dobře, je bledý a třese se. Chtěli volat záchranku, ale herec tvrdohlavě lékařskou pomoc odmítl. Během natáčení scény na Vltavě zkolaboval a spadl do vody. Záchranáři ho probrali, jenomže Libíček, jakmile uviděl bílé pláště, pokusil se před nimi utéct. V tom okamžiku upadl a na místě zemřel.

"Dodnes je to pro mě jeden z nejhorších okamžiků, které jsem kdy zažil," přiznal po letech filmový "doktor Mráček" Jaromír Hanzlík. Zda byl příčinou úmrtí infarkt nebo selhání ledvin, není dodnes jasné.

Libíček po sobě zanechal sérii komických filmových postav v legendárních komediích typu Světáci, Pane, vy jste vdova! nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Objevil se také v pohádce Tři oříšky pro Popelku, v muzikálu Noc na Karlštejně nebo v seriálu Hříšní lidé města pražského. Byl umělcem, který uměl vedlejší postavu učinit nezapomenutelnou, a dokazoval tak, že opravdu není malých rolí.