Na vrchol

Některé role vyžadují, aby se herci naučili novým dovednostem. Když jde ale o složité kousky, často se nechávají zastupovat kaskadéry nebo dubléry. To ale není případ Františka Němce a Tomáše Holého. Při natáčení v Prachovských skalách se pokusili pokořit vrcholky bez pomoci.

Filmový tatínek neměl s horolezectvím žádné zkušenosti, a tak mu zdolávání výšek připravilo perné chvilky. I když byli přítomní profesionálové, kteří rozdávali rady a zajišťovali bezpečný průběh, byli zásadně proti, aby se herci ke skalám vůbec přibližovali. Bylo totiž po deštivé noci. A to se pískovec vysoluje a klouže. A tak proti sobě stál pevně daný harmonogram natáčení, strach o hlavní představitele a dva tvrdohlaví mezci, kteří si nenechali nic vymluvit. S Němcem se utrhl jeden úchyt a řítil se dolů. Už to vypadalo, že den skončí tragédií, ale jeden z přítomných horolezců stačil chytit lano, které herce jistilo. Na poslední chvíli mu zachránil život, odnesly to jen potlučené nohy.

Hvězda

Zatímco Němec se potil v třímetrové výšce, Tomáš Holý by mohl konkurovat kamzíkům. Po skalách lezl bez sebemenšího zaváhání. Mnohem víc ho ale lákaly fanynky, které trávily prázdniny na táboře. Kolem mladého herce kroužily a žádaly autogram. O jeho mnohem slavnější rodiče, Františka Němce a Janu Preisovou, tolik zájmu zdaleka neprojevovaly.

Ten pravý

Tomáš Holý byl pro režiséry vždy sázkou na jistotu, ale Marie Poledňáková měla pochyby. Ty v ní zasadil její syn, který herce označil za "tlustou tetu". Naštěstí se do výběru vložil Němec a s argumentem, že Holý je jediný z celého konkurzu, komu by věřil, je spontánní a upřímný, vyhrál. Škoda, že jeho život vyhasl předčasně v pouhých 21 letech při nehodě v Kytlici.