Jakkoli má pohlednou tvář, vždy byla spíše klukem v sukních. Narodila se 28. března 1967 v texaském Dallasu jako Tracey Renee Needhamová. Měla tři bratry, takže v rodině nebylo příliš místa pro panenky. Dívka se s tím rychle vyrovnala, hrála americký fotbal a zapojovala se do klukovských potyček. „Nesnášela jsem, když mě šetřili, protože jsem holka. Říkala jsem jim, ať se mnou zacházejí jako se sobě rovným. Dost často jsem potom skončila s krvavým nosem," vzpomínala.

Drsné odmítnutí

Když jí bylo osm let, rodina se přestěhovala do Denveru v Coloradu. Její otec, který se živil jako stavař, tam dostal novou práci.
Na střední škole se Tracey chtěla stát členkou divadelního souboru, ale přišla studená sprcha. Profesor jí řekl, že má otřesnou barvu hlasu a na herečku je příliš vysoká. Dívka, jež už tehdy měřila lehce přes 180 centimetrů, to oplakala, ale rozhodla se u školního divadla zůstat alespoň jako členka zákulisního týmu.

Po studiích se vydala na zkušenou do světa, procestovala Evropu a Austrálii, přivydělávala si jako modelka. V roce 1988 zakotvila v Los Angeles, kde se přihlásila do hereckých kurzů.

Na každého se jednou usměje štěstí a Tracey se to stalo na benzinové stanici. Všiml si jí tam lovec talentů a za několik měsíců už měla za sebou debut v seriálu Jake a Tlusťoch. Následovaly další role, přičemž se o Tracey začalo říkat, že je až příliš velká feministka. „Nikdy jsem se za ni nepovažovala, chovala jsem se tak, jak jsem byla zvyklá. Jako poloviční chlap," vysvětlovala, ale nálepky se už nezbavila.

Díky ní si zahrála slavnou kriminálnici ve filmu Bonnie & Clyde a také dostala roli vojenské důstojnice v seriálu JAG. Byl to ale osudový omyl.

Diváci protestovali

Jiskření mezi ní a Davidem Jamesem Elliottem, který hrál hlavní roli, se nedostavilo. Tracey to schytala za svůj chladný projev i sípavý hlas. Diváci si na ni hromadně stěžovali, takže série byla po první sezoně zrušena. Poslední díl se už dokonce ani nevysílal. Seriálu se pak ujala konkurenční televizní stanice a provedla rozsáhlé změny. Jako první dostala vyhazov Tracey, kterou nahradila brunetka Catherine Bellová. S ní se natočilo dalších devět o poznání úspěšnějších sérií.

Tracey se pak stala specialistkou na role v seriálech s kriminální tematikou, ale rozhodně to neznamená, že by neměla i něžnou část duše. Miluje vyjížďky na koních a v roce 1995 se po dlouhé známosti vdala za herce Tommyho Hinkleyho. O čtyři roky později se jim narodila dcera Katie.