Při přemýšlení o vysoké škole gymnazistka z Litvínova tápala. „Odmalička se mi pusa nezastavila, byla jsem ukecaná organizátorka. Kamarád rodičů, severočeský spisovatel Jiří Švejda, mi poradil, ať jdu na novinařinu, když jsem taková upovídaná,“ vzpomíná.

Po zkouškách přišel dopis, že uspěla, ale pro velký počet uchazečů nemůže být přijata. „Vzali mě na odvolání, jako potenciální kádr z hornického Mostecka.“ Opravdu se tam po škole vrátila - s dvouletou dcerou k rodičům po krachu manželství s „televizním princem“ Antonínem Navrátilem.

Po druhé mateřské dovolené se vrátila k mikrofonu, pro změnu rozhlasovému. V Regině se věnuje publicistice, je dramaturgyně dopoledního vysílání a od 13 hodin uvádí pořad Třináctka. „Ve výběru témat i hostů mám volnou ruku, což je ideální. Hodina je skvělá stopáž, probere se spousta věcí.“

Vždycky si musela práci zorganizovat tak, aby zvládla péči o Kačku. „Nemocná je a bude. Má až pět epileptických záchvatů za noc. Žiju s tím, že musím přežít dceru, abych se o ni postarala. Dostala jsem naděleno jedno dítě nesvéprávné a druhé, které od tří let organizuje celou zeměkouli:

Klárka se naučila sama číst a psát, recituje… Když zjistila, že lidi umírají, usmyslela si, že bude lékařka, která všechny uzdraví. Sleduje zprávy, poslouchá projevů prezidentů, ptá se, jaký rozdíl je mezi sociální a socialistický,“ směje se Ivana.

Ivana Navrátilová (45)

  • Vystudovala televizní a filmovou žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky UK.
  • Od roku 2005 pracuje v České rozhlase Regina.
  • Žije v Praze s dcerami Kateřinou (21) a Klárou (8).