S drnkacím strunným nástrojem zvaným banjo je Ivan Mládek spojován celou svou hudební kariéru. Narodil se 7. února 1942 v Praze v úřednické rodině v Holešovicích. O jazz projevoval zájem už v době středoškolských studií a roku 1959 stál u vzniku studentského dixielandu Storyville Jazz. První Banjo bandy, ve kterých by mohl účinkovat jako sólový banjista, se snažil zakládat od roku 1961. Na pravidelných jam sessionech začal účinkovat v pražském Poetickém klubu Viola a v rozšířené sestavě i ve studentském klubu Vltava s Old Time trio roku 1966.

Mládek je mistrem v hraní i na další strunné nástroje, kromě banja hraje také na mandolínu nebo balalajku. Na balalajku jako sólový hráč hrál v pařížských klubech. V osmašedesátém roce strávil ve Francii půl roku. Po návratu do tehdejšího Československa účinkoval v různých varieté, estrádách a nočních klubech. Struny mandolíny rozezníval v countryové skupině White Stars. Velký úspěch přišel roku 1970 na coutryovém festivalu v pražské Lucerně se svým Old Time trio banjo bandem, kterému sami organizátoři festivalu dali název Banjo Band Ivana Mládka. Rok poté přišlo nahrávání pro Supraphon s první skladbou Upírová píseň. Od roku 1973 natáčel pravidelně pro Československý rozhlas od instrumentálních skladeb po recesistické písničky.

Koncem roku 1975 je už natolik populární, že se mohl vzdát dočasného angažmá v estrádní skupině Mustangové a se svým Banjo Bandem se rozjet po československých pódiích. Postupně si také sám začal psát průvodní slova, scénky, monology a stále více se přesouval z písniček na humoristickou beletrii. Po roce 1989 se mu otevřely dveře do privátní televize Nova, kde po dobu jedenácti let pravidelně točil hudebně zábavné pořady Čundrcounry show a Country estráda. Díky jeho vlastně psaným monologům a scénkám popularizoval celou řadu komiků, jmenovitě například pro komika Pitkina, Libuši Roubychovou alias Libunu či Lenku Plačkovou jako Calamity Jane a další. V roce 2009 navázal spolupráci s nově vzniklou TV Barandov, pro kterou psal a natáčel konverzační komedie Cyranův Ostrov, Cyranův poloostrov a Noha XXII.

Repertoár Ivana Mládka je velmi objemný, napsal více než 600 písniček, z nichž některé doslova zlidověly. Například na Jožina z bažin, koho by to napadlo, se určitě jen tak nezapomene. Podobně je na tom písnička Prachovské skály, Jez nebo Linda. Natočil 13 LP, 35 CD a vydal 13 humoristických knížek. S Banjo Bandem odehrál tisíce koncertů po celé České a Slovenské republice, Polsku, Německu, Švýcarsku, Belgii, Rakousku, Spojených Státech a Ruské federaci. V koncertování s Banjo Bandem je stále aktivní a kromě toho se věnuje výtvarné činnosti. Kdo by taky neznal jeho „antidepresivní“ olejomalby.